неділя, 09 квітня 2023 10:05

Мирну демонстрацію розігнали саперними лопатами

Мирну демонстрацію розігнали саперними лопатами
Під час розгону мітингу 19 активістів загинуло, 16 з них — молоді жінки. Фото: George Barateli

Радянські війська розігнали мирну демострацію у Тбілісі 9 квітня 1989-го. Загинули 19 людей.

Абхазія вийшла зі складу Грузії і оголосила бажання увійти до складу СРСР. 4 квітня лідери грузинського національного руху перед Будинком уряду в Тбілісі почали безстроковий мітинг. До гасел зупинити сепаратизм приєдналися також заклики проти радянської влади в Грузії та на підтримку незалежності країни. ЦК Компартії Грузії звернулося до Москви із проханням направити до Тбілісі додаткові військові підрозділи для розгону демонстрації силою.

Прибуло 650 бійців 4-го механізованого полку дивізії Дзержинського, 440 - полку внутрішніх військ, 160 - з ОМОНів, 440 десантників та 450 курсантів, 6 бронетранспортерів, 8 бойових машин десанту, 4 пожежні машини і 2 санітарних автомобіля.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Поліція розігнала студентську демонстрацію

Демонстранти - близько 10 тис. людей спорудили барикади, прийняли рішення не чинити опору і при появі солдат сідати на землю. Сподівалися, що армія їх не чіпатиме. О 4:21 почався наступ міліції і військ. Солдати били демонстрантів гумовими кийками, а десантники саперними лопатками. Також застосовували сльозогінний газ.

Під час розгону мітингу 19 активістів загинуло, 16 з них — молоді жінки. Ще 4 тис. поранили. Розгін демонстрації і застосування сили проти мирних людей викликали значний резонанс в СРСР і Грузії.

9 квітня 1991-го Грузія проголосила незалежність від СРСР. Цей день проголошено "Днем національної єдності".

У Празі 17 листопада 1989-го поліція розігнала студентську демонстрацію, приурочену до 50-ї річниці розправи нацистів над чеськими студентами. Дії чеської влади тоді спровокували хвилю протестів по всій Чехословаччині. Вони вилилися в Оксамитову революцію, що привела до падіння комуністичного режиму.

Зараз ви читаєте новину «Мирну демонстрацію розігнали саперними лопатами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі