вівторок, 19 листопада 2013 15:41

Міфічний компас вікінгів міг реально існувати

Міфічний компас вікінгів міг реально існувати

Десять років тому водолази дістали з каюти затонулого в 1592 році англійського корабля напівпрозорий паралелепіпед , виточений з шматка ісландського шпату . У 2011 році група французьких фізиків виступила із заявою про те , що цей предмет - не що інше , як міфічний компас вікінгів , " сонячний камінь " , що дозволяв визначати положення сонця на небі навіть у похмуру погоду. 6 березня 2013 фізико -математичний журнал Лондонського Королівського товариства Proceedings of the Royal Society A опублікував статтю , в якій містяться результати експериментів, що доводять і показують , що виявлений шматок ісландського шпату дійсно є найпростішим , але надійним навігаційним приладом .

Тепер про все по порядку. Затонулий корабель лежить і донині біля острова Олдерні ( Alderney ), одного з Нормандських островів , що розсипані в протоці Ла- Манш між англійським і французьким узбережжями . Відкрив місце краху ще в 1977 році місцевий рибалка : він підняв на поверхню разом зі своїми пастками для омарів мушкетне дуло . Через деякий час там же були знайдені чавунна гармата і кілька дрібних артефактів , в тому числі старовинна глиняна люлька , олов'яні ложка і миска .

Справжні роботи на кораблі почалися тільки в 1990 році , а в 1992 - му були опубліковані перші результати. Археологам вдалося датувати час аварії судна початком 1590- х років. У цьому їм допомогла знахідка свинцевих гир з монограмою королеви Єлизавети I. Такі гирі почали лити тільки в 1587 році. Знайдені на кораблі фунтові і двофунтові зразки мали явні сліди зносу , отже , вони були в ходу вже кілька років. Архівісти ж розшукали повідомлення про катастрофу корабля біля берегів Олдерні в листопаді 1592 . Корабель віз кур'єра до Джона Норріса , командувача англійськими військами в Бретані (англійці в цей час допомагали французькому королю Генріху IV воювати з католиками - іспанцями на континенті ) . Корабель епохи Єлизавети I не міг не стати меккою для англійських підводних археологів , і вивчення місця аварії у Олдерні тривало ще десять років. У 2003 році водолази обстежили приміщення , ймовірно капітанську каюту , і виявили в ній циркуль - вимірювач ( інструмент, який використовується для визначення відстаней на навігаційній карті) і прямокутний шматок білуватого каменю. Остання знахідка зацікавила Гі Ропар ( Guy Ropars ) , фізика з Реннській університету ( Ренн - адміністративний центр регіону Бретань ) .

У 2011 році Ропар і його колега Альбер Лефлох ( Albert Le Floch ) розповіли пресі про те , що вже кілька років займаються проблемою " сонячного каменю " - згаданого в одній з ісландських саг предмета , що дозволяв середньовічним скандинавським мореплавцям визначати положення сонця на небосхилі в похмуру погоду .

Гіпотеза про те , що " сонячні камені " - це відшліфовані шматки ісландського шпату , не нова , нею багато займалися і археологи , і фізики, і просто ентузіасти. Цікаву оптичну властивість цього мінералу - подвійне променезаломлення - описав ще в XVII столітті датчанин Расмус Бертоліні . Мова йде про те , що промінь світла , що проходить крізь кристал  розщеплюється на дві складові і формує одночасно два зображення на зворотному боці кристала. Промені мають різну поляризацію , тому взаємна яскравість зображень залежить від поляризації вихідного світла ( сонячне світло , як відомо з релеевскому моделі , поляризоване ) . Дивлячись на небо крізь кристал і підбираючи його орієнтацію так , щоби яскравість зображень була однакова , можна визначити місце розташування сонця.

У 2007 році у вже згадуваному фізико -математичному журналі Лондонського Королівського товариства з'явилася стаття дослідників з Угорщини , Швеції та Швейцарії про принципову можливість використання вікінгами ісландського шпату для орієнтування у важких погодніх умовах. Стаття була прийнята з великим ентузіазмом , і група Гі Ропар і Альбера Лефлоха до 2011 року провела серію експериментів з шматком шпату , вставленим в спеціальний дерев'яний футляр. Виявилося , що простий пристрій дозволяв визначати місце розташування сонця з точністю до одного градуса - чудовий результат.

Тоді ж , в 2011 році , Ропар і Лефлох спеціально відзначили , що їх робота - це гіпотетична реконструкція : жодного справжнього " ​​сонячного каменю " на розкопках ніхто ніколи не знаходив. Але тоді ж стало відомо , що університет Ренна отримав можливість досліджувати знахідку з корабля , затонулого біля Олдерні . Дослідження каменю і досліди з ним зайняли близько року. Ропар і його колеги показали , що , незважаючи на чотириста років , проведені у воді і піску , кристал зберіг свої оптичні властивості і демонструє відмінні якості: похибка при визначенні положення сонця складає приблизно один градус.

Таким чином , Ропар вдалося не тільки експериментально пояснити успіхи вікінгів в мореплаванні , але і перемінити наші уявлення про рівень навігаційних знань в Англії в кінці XVI століття. Тепер ми розуміємо , що в цей час капітани , в усякому випадку деякі , не покладалися тільки на компаси для визначення напрямку , а використовували і надійний ісландська мінерал . Виходить , що за півтисячі років , що проліг між вікінгами і єлизаветинської мореплавцями , метод не був втрачений , хоча про нього не збереглося жодних письмових відомостей.

В історії археології відомо не так багато випадків , коли теоретичне і практичне обгрунтування гіпотези передує знахідці артефакту.

Зараз ви читаєте новину «Міфічний компас вікінгів міг реально існувати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі