середа, 27 листопада 2013 12:47

"Мені моцно соромно, що моя фотографія пішла в світ" - Ольга Кобилянська не любила своїх знімків
14

Ольга - 5 років, сетра Євгенія, мати
Фото: фото: Літературно-меморіальний музей Ольги Кобилянської в Чернівцях
Євгенія, Ольга, Володимир, Олександр Кобилянські, 1881, Бистриця
Ольга з сестрою Євгенією, 1881
1882
1886

27 листопада 1863-го народилася Ольга Кобилянська. До 150-річчя письменниці пропонуємо добірку її фотографій. Вона не любила своїх знімків. Та фотографувалася не так уже й рідко, як на ті часи.

"Признамся Вам, що мені моцно соромно, що моя фотографія пішла в світ, вірте мені се, - писала Ольга Кобилянська в листі Осипу Маковею у січні 1899-го. - Та й ще така претензіональна позиція. Але бігме... я на таке не була би сама прийшла. Та й вже пропало. А будуть люди сміятися".

Через два роки надіслала Маковею іншу свою світлину, хоч і виправдовувалася:

"Посилаю Вам фотографію. Воно трохи смішно, що я її так посилаю, але іде до того, що далі вже жодної не буду мати, а я одну для Вас призначила. Вона підла (невдала. - Gazeta.ua) щодо виразу лиця, та я ніколи ліпшої не буду мати. Фотографи все хотять лише дуже усміхнених лиць, а воно часом фатально виходить".

Після цього листа у лютому 1901-го до признання, яке зруйнувало її життя, лишалося менше півроку. З Осипом Маковеєм Кобилянська листувалася вже сім років, була закохана в нього. А що ж він? Як ставився до письменниці? Детальніше про роман Ольги Кобилянської й Осипа Маковея - у журналі "Країна" від 28 листопада 2013-го.

Зараз ви читаєте новину «"Мені моцно соромно, що моя фотографія пішла в світ" - Ольга Кобилянська не любила своїх знімків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі