вівторок, 17 жовтня 2023 13:50

Мати Тереза бачила найбільшу загрозу миру в світі в абортах

Мати Тереза бачила найбільшу загрозу миру в світі в абортах
Матір Тереза. Фото: Вікіпедія

17 жовтня 1979 року Нобелівський комітет нагородив премією миру католицьку монахиню матір Терезу "за діяльність в допомозі страждаючій людині".

Як Нобелівський лауреат Тереза прийняла на себе ряд міжнародних доручень. У 1982 р. вона відвідала Ліван на прохання папи Іоанна Павла II як емісар миру, хоча доти уникала політичної діяльності. У 1985 р. Тереза виступала на Генеральній Асамблеї ООН з нагоди 40-річчя організації. Напередодні різдва 1985 р. вона спільно з архієпископом Нью-Йоркським відкрила в Нью-Йорку перший церковний притулок для хворих СНІДом. На прохання Терези троє вмираючих від СНІДу були звільнені з в'язниці і поміщені в новий притулок. У 1988 році орден милосердя заснував свої відділення в Москві та Єревані.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Я свою справу зробила" - 20 років тому померла мати Тереза

Багато хто критикував позицію Терези відносно абортів та інших методів контролю за народжуваністю. Точка зору з даного питання була викладена нею в Нобелівській лекції: "Я бачу найбільшу загрозу миру в абортах, оскільки вони є справжньою війною, вбивством, здійснюваним матір'ю". Тереза засуджує фемінізм, особливо в Індії, закликаючи жінок будувати міцні сім'ї, дозволяючи "чоловікам робити те, до чого вони краще пристосовані".

Агнеса Гонджа Бояджу народилася 27 серпня 1910 року на Балканах, як вважається, в Албанії, проте в дні похорону монахині Республіка Македонія заявила, що місцем її народження було місто Скоп'є, столиця цієї держави. У вісімнадцять років виїхала до Ірландії, де вступила в монаший чин "Ірландські сестри Лорето". У 1931 році прийняла постриг і отримала ім'я Тереза на честь канонізованої в 1927 році францисканської монахині Терези, відомої своєю добротою і милосердям.Незабаром чин направив її до Калькутти, де близько 20 років вона викладала в жіночій школі святої Марії. 10 вересня 1946 року вона отримала дозвіл від керівництва чину допомагати бідним і знедоленим Калькутти, а в 1948 році заснувала там спільноту чину милосердя, діяльність якої спрямована на створення шкіл, притулків, лікарень для бідних і тяжкохворих людей, незалежно від їх національності та віросповідання. З 1965 року діяльність Ордену милосердя вийшла за межі Індії і на сьогоднішній день він має 400 відділень в 111 країнах світу і 700 будинків милосердя в 120 країнах. Його місії, як правило, діють в районах стихійних і економічних лих.

Мати Тереза померла в 1997 році у віці 87 років. У жовтні 2003 році беатифікована (зарахована до лику блаженних) Католицькою Церквою. Торік Папа Римський Франциск зарахував католицьку черницю матір Терезу Калькуттську до лику святих Римсько-католицької церкви.

Зараз ви читаєте новину «Мати Тереза бачила найбільшу загрозу миру в світі в абортах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі