четвер, 29 липня 2021 12:52

Марширували окупанти, радів Гагарін і працював робот-регулювальник - як змінювався символ Парижа
10

Парад під Тріумфальною аркою, 1848 рік
Фото: gettyimages.com
Реклама дорожнього покриття, 1900-ті роки
Пруські війська проходять під Тріумфальною аркою 19 вересня 1870 року
Тріумфальна арка з висоти
Карети під Тріумфальною аркою, 1880-1890 роки

29 липня 1836 року в Парижі завершили будівництво Тріумфальної арки. Gazeta.ua пропонує подивитися унікальні зображення пам'ятки та познайомитись з її історією.

Арку наказав збудувати імператор Наполеон Бонапарт 18 лютого 1806-го. Мала символізувати перемоги його армії.

Проєкт Тріумфальної арки розробив архітектор Жан-Франсуа Шальґрен. Його надихали тріумфальні арки Стародавнього Риму. Їх споруджували в пам'ять знаменних подій і на честь відомих людей.

Перший камінь у фундамент арки заклали 15 серпня 1807-го, у день 38-річчя Наполеона.

Після поразки імператора 1815-го будівництво тимчасово зупинили. Через вісім років відновили. Тоді королем був Луї-Філіп І.

Нині арка розташована в центрі майдану Шарля де Голля. Прикрашена чотирма скульптурними групами, які символізують перемоги Наполеона. Шість барельєфів на чотирьох боках арки зображують сцени революції та імперії. На стінах арки вигравірували назви 128 битв, виграних республіканською та імператорською арміями, а також імена 660 французьких воєначальників.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як одягалися французи на початку XX ст. - добірка листівок

15 грудня 1840 року під аркою проїхав траурний кортежі з прахом Наполеона. Його доправили з острова Святої Єлени.

З того часу під час поховань видатних французів кортеж зупиняється під аркою. Так ховали політика Марі Тьера, прем'єр-міністра Мішеля Ґамбетту, письменника Віктора Гюґо, генералів Фердинанда Фоша, Жозефа Жоффра і Філіпа Леклерка, маршала Латра де Тассіньї.

28 січня 1921-го під склепіннями арки поховали тіло невідомого солдата, який загинув під час Першої світової війни.

Показали фото паризького бульвару Мадлен кінця XIX ст. Бульвар Мадлен є одним із чотирьох великих бульварів міста. На ньому розташована Церква Мадлен, збудована за канонами неокласичного архітектурного стилю.

Зараз ви читаєте новину «Марширували окупанти, радів Гагарін і працював робот-регулювальник - як змінювався символ Парижа». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі