субота, 08 грудня 2018 06:10

Марія Стюарт вигадала білу весільну сукню
8

8 грудня 1542 року в короля Шотландії Якова V народилася донька Марія Стюарт.

"Чому не син? Не спадкоємець корони?" – спитав 31-річний король.

Два його сини недавно померли немовлятами, сам він – тяжкохворий. 14 грудня 1542-го Яків V помирає. Королевою Шотландії стає Марія Стюарт, якій виповнилося 6 днів.

Цим поспішив скористатися англійський король Генріх VІІІ. Він хотів об'єднати дві ворогуючі країни. Тож запропонував матері Марії – французькій принцесі Марії де Ґіз – видати доньку заміж за свого 5-річного сина Едуарда. А ще поставив умову: якщо дівчинка помре, уся влада в Шотландії переходить до Генріха. Марія де Ґіз відмовилася.

Англійський монарх відправив на ешафот двох своїх дружин, через це мав прізвисько Синя Борода. Генріх VІІІ вислав до Шотландії військо й наказав знищувати все на своєму шляху. Марію Стюарт солдати не знайшли – мати сховала її в закинутому замку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Шотландську королеву ув'язнили на 20 років за вбивство чоловіка

Генріх запропонував нову угоду: дівчинку видадуть за Едуарда, коли їй виповниться 10 років. Марія де Ґіз дала згоду. За п'ять років Генріх VІІІ помер. Англійці знову напали на Шотландію, бо побачили, що та не збирається виконувати договір. Країну розграбували, однак Марію Стюарт не знайшли. Цього разу її сховали в монастирі.

Дівчинкою-королевою зацікавився Париж. Французький король Генріх II попросив руки королеви для на рік молодшого за неї дофіна – спадкоємця – Франциска. Марія де Ґіз погодилася. Марія Стюарт переїхала до Парижа. Там її виховували при дворі. Навчали грецької, латини, італійської, французької й іспанської мов. Вона грала на лютні, танцювала, вишивала.

"Душевна велич, краса й мудрість вашої доньки ростуть щодня настільки, що вона вже досконало володіє всіма благородними науками. Жодна з дівчат дворянського чи будь-якого іншого стану не може з нею зрівнятися", – писав кардинал Лотаринзький до Марії де Ґіз. Придворний поет П'єр Брантом оспівував Марію Стюарт: "На п'ятнадцятому році краса її засяяла, як світло яскравого дня".

Тільки-но дівчині виповнилося 15, а її нареченому 14, їх готують до шлюбу: дофін хворий і пророкують, що має померти. Хроністи писали: такого пишного весілля Париж не бачив останні 200 років.

Марія Стюарт приносить Франції другу корону – шотландську. Наступного року помирає Генріх ІІ і Марія стає королевою Франції. Але протримається на троні трохи більше як рік – не стає Франциска.

У 1565 році Марія вийшла заміж вдруге - за свого двоюрідного брата Генріха Стюарта, лорда Дарнлі. Цей шлюб, в якому у Марії народився син Яків, остаточно порушив крихкий баланс сил у Шотландії. Несподівано закохавшись у свого чоловіка, Марія Стюарт так само швидко охолола до нього. Слабохарактерний, капризний, він вимагав від неї рівних прав в управлінні країною. Але ж як вона, королева, може покластися у вирішенні державних справ на цього любителя вина, жінок, коней і мисливських псів?

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: З'явився український трейлер фільму про 16-річну королеву

Чоловік живе окремо. Тепер королеву всюди супроводжує граф Ботвелл — на полюванні, прогулянках верхи, іграх у гольф. Він цілком інший, ніж її чоловік — вольовий, рішучий, сильний. Зав'язується роман. Свої переживання Марія виливає у віршах. Невдовзі вона вдруге вагітніє — від Ботвелла. Такої ганьби — народити позашлюбну дитину — королева не може собі дозволити. В одній із розмов коханець натякає, що проблему можна розв'язати — убивши її теперішнього чоловіка.

"Ні-ні, я не піддамся диявольській спокусі. Потрібно діяти іншим способом, — заперечує королева. — Я не хочу крові". Але під тиском коханця, який мріє стати королем, погоджується.

Дарнлі проводить час у шинках. Там підхопив сифіліс і тепер лежить у батьківському домі весь у гнійних виразках. Марія береться його виманити. Коли вона несподівано ввійшла до його спальні, Дарнлі зрадів, як дитина, яку пробачили за дрібну шкоду. Королева вмовляє знесиленого хворобою чоловіка їхати до шотландської столиці Единбурга під її опіку. Обіцяє "відновлення всіх подружніх обов'язків".

Лорда Дарнлі везуть на санях. Самостійно пересуватися йому важко. Він соромиться своєї недуги. Обличчя, спотворене сифілісом, прикриває вуаллю. Не бажає в такому вигляді повертатися до міста. Вони зупиняються в невеличкому маєтку недалеко від Единбурга. Марія турботливо опікується чоловіком., а тим часом під його кімнатою наносили мішків з порохом. Уночі пролунав вибух. Дарнлі зумів вибратися з-під завалів і в самій нічній сорочці кинувся навтіки по снігу. Його наздогнав чоловік у насуненому на очі капелюсі й довгому плащі — і задушив.

За голови "невідомих злочинців" оголосили нагороду. І вже наступного ранку по всьому Единбургу висіли листівки з іменами лордів, причетних до вбивства Дарнлі, а також Марії Стюарт та її фаворита графа Ботвелла — першого радника й головнокомандувача армії Шотландії. Марія не зважає — вона, вагітна, поспіхом одружується з Ботвеллом. О четвертій ранку, подалі від зайвих очей.

У народі Марію обзивають шльондрою. Англійська королева " завалює її — свою двоюрідну племінницю — листами з натяками, що їй відомі справжні обставини смерті її чоловіка. Південна сусідка хоче посадити на шотландський трон "свою людину", яка привела би країну до об'єднання з Англією. Шотландія опиняється на порозі громадянської війни.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Королева Єлизавета I стратила племінницю

Королева погоджується здатися в полон за умови, що її коханому дадуть час покинути Шотландію. Ботвелл утікає до Норвегії. Марію змушують зректися престолу й ув'язнюють. Її коханий також потрапляє за ґрати у вигнанні. Його схопили за давню провину — замолоду граф звабив і збезчестив доньку одного з адміралів, коли їздив просити короля Данії та Норвегії про союзництво у війні проти Англії. І Марія Стюарт, і граф Ботвелл решту життя проведуть у в'язниці. Йому Марія Стюарт присвятила один зі своїх останніх сонетів:

Для нього я забула честь мою,

Йому я владу і сумління віддаю,

Для нього я покинула сім'ю,

І стала гнаною у власному краю".

Невдовзі після ув'язнення Марія Стюарт народила від графа Ботвелла мертвих близнюків.

19-років вона проведе в ув'язненні. Однак не відмовляється від планів на англійську корону і готує змову проти Єлизавети. 1587-го Єлизавета підпише указ, щоб суперниці відрубали голову.

Марію Стюарт вивели на страту 8 лютого 1587 року. Кат попався невмілий. Першим ударом лише вдарив її сокирою по потилиці. Другим — розсік шию. Припинити муки й відтяти голову жінці зумів лише з третього удару.

Син Марії Стюарт і лорда Дарнлі Яків VI після смерті безплідної Єлизавети І об'єднав англійську й шотландську корони. А за 103 роки вони утворять Королівство Велика Британія. За наказом Якова прах Марії Стюарт перенесли у Вестмінстерське абатство в Лондоні, де поховані всі монархи Великої Британії.

Застуду лікувала мармеладом

Вважають, що слово "мармелад" пішло від виразу французькою Marie est malade — "Марія хвора". Коли Марія Стюарт занедужувала на застуду, лікар наказував їй вживати апельсинові скибки, посипані тертою цедрою і товченим цукром. Щоб зробити ліки смачнішими, французький кухар Марії готував для неї густий солодкий відвар із айви й апельсинів. Десерт так подобався королеві, що вона наказувала постійно тримати слоїк із ним на столику біля ліжка.

Ввела моду на білі весільні сукні

Королева Шотландії і Франції увійшла в історію як законодавиця моди на біле весільне плаття. Весільна сукня, яку одягла Марія Стюарт, коли виходила заміж за дофіна Франції Франциска II, відзначено в Руанському опису церемонії як зразок стилю і художнього оформлення. Варто зауважити, що колір весільного плаття королеви був білим - нововведення, яке стало традицією на всі наступні століття. До цього моменту колір весільного плаття у Франції був звично червоним. Але Марія віддала перевагу білій атласній сукні, розшитій перлами.

Зараз ви читаєте новину «Марія Стюарт вигадала білу весільну сукню». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі