середа, 14 лютого 2024 11:25

Мануфактура Купідона: де брали валентинки 200 років тому

Мануфактура Купідона: де брали валентинки 200 років тому
Дорогі листівки на День Валентина виготовляли із справжнього мережива та стрічок. Фото: Museum_of_London

У Європі День святого Валентина став широко відзначатися з XIII ст., у США — з 1777-го. Найдавніша валентинка англійською мовою - це листи, написані 14 лютого 1477-го графинею Марджері Брюз її майбутньому чоловікові Джону Пастону "моєму коханому Валентину".

1797-го британський видавець випустив брошуру "Валентинки для юнака", в якій містилося безліч сентиментальних віршів для закоханих. Друкарі почали випускати до свята картки з віршами та ескізами, які називалися "механічні валентинки". Паперова валентинка настільки була популярною в Англії на початку XIX ст., що за ними були черги. Такі друкарні називали "Мануфактура Купідона".

Дорогі листівки на День Валентина виготовляли із справжнього мережива та стрічок. 1835-го 60 тис. карток на Валентина надіслали поштою Великої Британії. Тоді поштові витрати були дорогими.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Святого Валентина вважають покровителем психічнохворих

У Сполучених Штатах перші валентинки з тисненого паперового мережива виготовила 1847-го Естер Хоуланд зі штату Массачусетс. Жінка помітила велику популярність у Британії та спробувала налагодити друк у США.

1868-го британська шоколадна компанія створила коробку шоколадних цукерок у формі серця до Дня святого Валентина. У другій половині XX ст. валентинки доповнювали солодощами та прикрасами.

14 лютого 269 року за наказом імператора Клавдія за сповідання Христа обезголовили римського священника Валентина. Згідно з легендою, перебуваючи у в'язниці перед стратою, святий Валентин залишив прощальну записку доньці тюремника, з якою подружився, і підписав її "Від твого Валентина".

Зараз ви читаєте новину «Мануфактура Купідона: де брали валентинки 200 років тому». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі