середа, 09 вересня 2020 01:13

Мангал і ножі - знайшли стоянку первісних людей

Мангал і ножі - знайшли стоянку первісних людей
У Карелії знайшли давнє поселення. Фото: РАН

Біля Ладозького озера в Карелії на місці давнього льодовика знайшли доісторичне поселення людей.

Перед будівництвом дороги дослідили 2200 кв.м територій. Стоянки розташовані біля села Ууксу на березі річки Ууксунйокі. Відносяться до VII-II тис. до нашої ери, передає РАН.

"Ці стоянки були заселені в той час, коли рівень Ладоги ще не знизився до сучасного рівня, але в той же час тут уже не було льодовиків і сформувалася флора і фауна, схожа на сучасну. Ріс хвойний ліс, в яких водилися звірі, з яких головним промисловим звіром, швидше за все, був лось, а в річках було безліч риби", - розповів науковий керівник Уксінского загону Північної експедиції ІА РАН Дмитро Ожерельев.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Азербайджані знайшли пам'ятки епохи неоліту

Виявили залишки житла з вогнищем в центрі, яке тричі перебудовували. Особливості його конструкції свідчать про тривале існування поселення. Люди могли жити в будинку сезонно.

Археологи знайшли понад 6 тис. різних предметів. Виявили ножі, різці, скребки, мотики, шліфовані тесла та інше.

У Дагестані житель с. Уркарах виявив у дворі свого будинку катакомби початку раннього середньовіччя. Знайшов у підземеллях глечики, предмети побуту і людські кістки.

Зараз ви читаєте новину «Мангал і ножі - знайшли стоянку первісних людей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі