субота, 20 вересня 2014 10:00

Махно і УНР домовились про спільну боротьбу проти Денікіна 95 років тому

95 років тому цього дня Нестор Махно і уряд УНР уклали угоду про спільну боротьбу проти Денікіна.

Автор: warhistory.livejournal.com
  Армія Нестора Махна
Армія Нестора Махна

20 вересня 1919 року в Жмеринцях Нестор Махно і уряд УНР уклали угоду про спільну боротьбу проти Денікіна та його армії білогвардійців. У разі перемоги над ними Нестору Махну обіцяли виділити території для встановлення там "вільного радянського ладу".

У 1919 році на південь України насунувся новий загарбник — Біла армія під командуванням генерала Антона Денікіна. Вже у червні денікінці здобули Катеринослав і Харків, а в серпні — Київ.

Денікін не визнавав самостійності України і вкрай негативно ставився до її національно-демократичного руху, який вважав зрадницьким та спрямованим на роз'єднання Росії.

До вересня 1919 року армія Денікіна захопила значну частину території нашої держави, на якій денікінці провели політику насильницької русифікації. Це призвело до значного розколу українських військовиків та політиків.

Влітку Петлюра, який очолював уряд УНР і вів боротьбу з денікінцями, запропонував Нестору Махну об'єднати свої сили проти Денікіна та тримати проти нього загальний фронт.

Для Нестора Махна ця пропозиція була можливістю, по-перше, ослабити натиск Білої армії на свої війська, по-друге, з часом взагалі усунути Петлюру і очолити його військо, а по-третє, - вирішити проблему нестачі зброї.

Зараз ви читаєте новину «Махно і УНР домовились про спільну боротьбу проти Денікіна 95 років тому». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі