вівторок, 13 квітня 2021 13:57

Люди заступилися за панно, створене в радянський час
4

У міській раді Нововолинська планують демонтувати панно із українським прапором
Фото: Лара Салатюк.
Інші панно з ансамблю 1960-70 років
Інші панно з ансамблю 1960-70 років
Інші панно з ансамблю 1960-70 років

У місті Нововолинськ міська рада планує демонтувати одне з 4 монументальних панно зі смальти. Ансамбль створили на будинках центральної площі міста українські художники у 1960-1970 роках.

2021-го Нововолинська міська рада, посилаючись на закон про декомунізацію, вирішила демонтувати панно з українським прапором, інформує у Facebook спільнота Ukrainian Modernism.

Деякі місцеві жителі обурились планам міської ради. Вказують на норму закону, яка зазначає, що "заборона не поширюється на випадки використання символіки комуністичного режиму у творах мистецтва, створених до набрання ним чинності".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Раді беруться за декомунізацію законодавства

Однак існує й протилежна точка зору. Прихильники демонтажу, зокрема не лише з міста, зазначають, що вигляд у панно вже не презентабельний, український прапор намалювали фарбою поверх червоного прапора із гербом СРСР, а сама сцена з радянськими солдатами є надто неукраїнською. Тому таким речам місце в музеї.

Щоб розв'язати це питання, міська рада підготувала опитування містян.

Демонтувати радянський герб з щита "Батьківщини-матері" допоможуть меценати. Про це розповів глава Інституту національної пам'яті Антон Дробович.

"Ми провели консультації, навіть знайшли меценатів. Єдине, через пандемію коронавірусу ні міністерству, ні уряду було не до того. На процедуру демонтажу потрібен орієнтовно рік", – зазначив Дробович.

Зараз ви читаєте новину «Люди заступилися за панно, створене в радянський час». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі