четвер, 12 листопада 2015 13:48

Люди їли мед ще 9 тисяч років тому - вчені

Люди їли мед ще 9 тисяч років тому - вчені
Фото: Eric Tourneret

Людство познайомилося з медом і бджолиним воском майже одночасно з відкриттям землеробства і переходом до осілого способу життя, з'ясували хіміки, які відкрили сліди воску на горщиках бронзового століття і опублікували свої висновки в статті в журналі Nature.

"Наше дослідження вперше дозволило нам, спираючись виключно на хімічні дані, оцінити те, як широко використовувалися важливі для людини тварини і пов'язані з ними продукти у стародавньому світі," - заявив Річард Евершед (Richard Evershed) з Брістольського університету (Великобританія).

У своїй роботі Евершед і його колеги показали, що людина почала активно користуватися дарами бджіл лише після переходу до землеробства і знайшли імовірну батьківщину бджільництва - Туреччину, вивчивши вміст стінок давніх горщиків, зліплених жителями Європи і Малої Азії приблизно 6-9 тисяч років тому.

Як пояснюють вчені, бджолиний віск складається з особливої комбінації жирів, хімічний склад яких має унікальний набір ознак, що дозволяє безпомилково визначити те, чи був присутній віск у глиняному посудині, чиї пористі стінки добре вбирають жири та інші речовини.

Керуючись цією ідеєю, Евершед і його команда проаналізувала залишки жирів в стінках майже 6500 горщиків, намагаючись зрозуміти, коли бджоли стали важливими для людини і намагаючись скласти карту їхнього розповсюдження з часом.

Виявилося, що людина почала їсти мед і користуватися воском несподівано рано - приблизно 8,5-9 тисяч років тому, практично одночасно з розвитком землеробства. Першими бджолярами (якщо бджоли були відразу приручені) або бортниками були жителі сучасної Анатолії в Туреччині, звідки це мистецтво поширилося на Балкани.

Зараз ви читаєте новину «Люди їли мед ще 9 тисяч років тому - вчені». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі