середа, 11 березня 2020 11:03

Людей загнали у сарай і розстріляли

Людей загнали у сарай і розстріляли
Про трагедію селища Козари в Україні згадали відносно нещодавно. Невеликий пам'ятник та музей жителі села спорудили власним коштом. Фото: cheline.com.ua

Нацистські окупанти 11 березня 1943-го знищили селище Козари Чернігівської області та розстріляли 3,9 тис. його жителів. Приводом стала сутичка з радянськими партизанами зі з'єднання "За Батьківщину", які ховалися в лісах неподалік.

За день до трагедії нацисти влаштували на них облаву та втратили свого командира й частину бійців. За це вирішили помстити, але не партизанам. Ще з початку окупації жителям Чернігівщини погрожували, що за співпрацю з ними палитимуть села. Попри це мирних людей, зокрема жінок і дітей, вбивали просто за свої втрати.

До каральної експедиції СД входили німці, мадяри та поліція з місцевих жителів. Вони оточили селище близько 6-ї ранку, розставили колючий дріт та кулемети на дорогах і почали розстріл. Заганяли мешканців у будинки і сараї. Близько 270 людей заживо спалили у сільському клубі. Розстрілювали в церкві. Тоді пішли до місцевої школи, де спалили понад 200 дітей з учителями. Село перетворилося на суцільне попелище. Вигоріло 870 дворів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Знищили українське село

"Батько зранку прокинувся і каже: "Знову на партизан пішли німці, стріляють". Вийшов - і тоді каже, що б'ють село. Запряг корову у воза, забрав нас і давай їхати в напрямку до Носівки. Доїхали ми до цвинтаря, дак нам уже дорогу перегородили німці - і давай нас заганяти у двір. З однієї сторони хата стояла, з іншої сарай. Дак вони нас у сарай. Батько йшов першим, а там у бугорку була купка сіна, і як штовхнули його, то батько в сіно впав так, наче потонув, і не помітили його. А нас на іншу сторону - і давай строчити. Ми непоранені попадали, а на нас уже мертві падали, і набили там повний сарай людей, під саму стелю. Ми залишилися під трупами, і якби не батько, заживо погоріли б. Він нас повитягував і босих у взуття вдягав, з мертвих людей знімав. В кошарі сховалися, полежали і, коли вже потемніло, почали в сусіднє село добиратися", - згадувала жителька Козар Галина Артеменко.

Щороку в день трагедії у селі проводять покладання квітів до пам'ятника, зведеного селянами власним коштом, та правлять службу в церкві.

Нацистські окупанти знищили майже 7-тисячне селище Корюківку - тепер місто в Чернігівській області - протягом 1-2 березня 1943-го. Приводом стали дії радянських партизанів під проводом Олексія Федорова. Вони напали та розгромили місцевий гарнізон і в'язницю за день до того.

Бажаючи помсти, каральні загони СС та угорської 105-ї легкої дивізії оточили Корюківку та намагалися зібрати всіх людей у центрі. Казали, що хочуть перевірити документи. Коли люди запідозрили недобре - почали розстріл. Партизани, які перевершували карателів за кількістю, нічого не робили.

Зараз ви читаєте новину «Людей загнали у сарай і розстріляли». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі