четвер, 06 травня 2021 16:50

Львову 765 років: чим вражає минуле міста

Львів відзначає 765-у річницю з дня заснування міста. Gazeta.ua зібрала цікаві факти з історії міста.

Перша письмова згадка про Львів пов'язана з пожежею в місті Холм у сучасній Польщі. Дим від неї бачили у Львові. Написано про це в Галицько-Волинському літописі за 1256 рік.

Найдавніший із відомих міських голів Львова - німець Бертольд Штехер. Привілей на керівництво містом йому надав князь Лев Данилович. Штехер керував містом із 1300-го до 1330-го. Німці були поміж містян з моменту його заснування.

Автор: polona.pl
  Пейзаж Львова у XVIII ст.
Пейзаж Львова у XVIII ст.

У місті вивели сорт вишні Череха клепарівська. Його створили у XVI ст. в місцевості Клепарів. 1555 року у Львові видали указ, який зобов'язував оберігати цей сорт дерева й заохочував його культивування. Сорт став популярним у XVIII й XIX ст. Його вирощували в Європі, США та Австралії.

У Львові жив і працював композитор Франц Ксавер Моцарт, син Вольфганга Амадея Моцарта. 1826 року в греко-католицькому кафедральному соборі Святого Юра композитор виконав "Реквієм". На базі хорового колективу Моцарт створив музичне товариство Святої Цецилії, а також інститут співу, що фактично став першою музичною школою в місті.

4 жовтня 1890-го у Львові заснували першу сучасну українську політичну партію. Ініціатори - Іван Франко, Михайло Павлик, В'ячеслав Будзиновський, Євген Левицький. В основу програми поклали етичний і науковий соціалізм на демократичній і кооперативній базі.

Перший в Україні футбольний матч відбувся у Львові 14 липня 1894 року між командами товариства "Сокіл" Львова і Кракова. Gazeta Lwowska повідомляла, що місцеві футболісти грали в сірих гімнастичних штанях і білих футболках, а гості – у синіх штанях і білих футболках. Львів'яни перемогли, м'яч на шостій хвилині забив студент учительської гімназії Володимир Хомицький.

Автор: polona.pl
  Площа Ринок у центрі міста
Площа Ринок у центрі міста

1894-го у Львові вперше в Європі застосували залізобетон. У подвір'ї Львівської політехніки за проєктом професора статистики споруд і будівництва мостів Максиміліана Тульє фірма Івана Левинського спорудила міст. Він зберігся донині.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як у Львові росіяни запускали дирижабль для бомбардування Перемишля – раритетні фото

14-15 травня 1999 року у Львові відбулася шоста Зустріч президентів країн Центральної Європи. На цю зустріч неформального характеру прибули президенти Австрії, Болгарії, Німеччини, Польщі, Румунії, Словенії, Угорщини, України й Чехії. Ніколи в історії Львів не приймав такої кількості президентів одночасно.

Автор: polona.pl
  Площа Соборна, 1912 рік
Площа Соборна, 1912 рік

Зараз у Львові проживає 720 383 особи. На початку XVI ст. нараховували до 10 тис., 1880-го — 103 тис. Хоча місто в перші роки після заснування населяли переважно русини — українці, згодом до нього почали переселятися представники інших народів. У 1920-1930-х здебільшого населення становили поляки, майже третину — євреї. Унаслідок Голокосту й операції "Вісла" у Львові їх майже не залишилося. За переписом 2001 року українці становили 88,1 % населення.

Показали давні фото проспекту Шевченка у Львові. Світлини виявили в збірках польського Національного цифрового архіву. Невідомо достеменно, коли зробили фото. Орієнтовно, це кінець ХІХ – початок ХХ ст.

Зараз ви читаєте новину «Львову 765 років: чим вражає минуле міста». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі