понеділок, 08 лютого 2016 18:31

Львівські археологи склали рейтинг найцінніших знахідок 2015 року
7

Дерев'яний меч
колодки для пошиття взуття
металева миска
бойова сокира
глечик з синагоги "Золота Роза"

Львівські археологи з НДЦ "Рятівна археологічна служба" ІА НАН України склали топ-7 артефактів, що були знайдені у Львові протягом 2015 року. Про це повідомляє прес-служба НДЦ "Рятівна археологічна служба" ІА НАН України.

1. 70-ти сантиметровий дерев'яний меч, що знайдений на розі вулиць Краківська-Вірменська

Ця знахідка збереглася в дуже хорошому стані. "Датуємо його XVI ст. і припускаємо, що це могла бути дитяча іграшка. Мабуть, його робили за зразком бойового аналога того часу. Після консервації плануємо віддати його знавцям зброї, які скажуть, що стало прототипом цього дерев'яного меча", - розповів науковий співробітник "Рятівної археологічної служби" Остап Лазурко.

2. Дерев'яні колодки для пошиття взуття.

Цю знахідку знайшли на цій же ділянці, вчені датують знахідку також XVI століттям. Експерт Остап Лазурко зауважує, що :"На колодках було два різні клейма: на одній - у вигляді щита, на іншій парі було клеймо у вигляді квітки. Можливо, що це цехові клейма".

3. Металева миска з клеймом XV-XVI століття.

Знахідку з олов'яного сплаву знайшли за адресою Шевська 4. Археолог прокоментував: "Металевий посуд був великою рідкістю і коштував дуже дорого. Він трапляється вкрай рідко - за 20 років досліджень у Львові ми з колегами знайшли лише два казани, дві миски, металевий кубок і тацю".

4. Бойова сокира XVI століття.

Зроблену з заліза та з клеймом сокиру знайшли на вулиці Шевській. Остап Лазурко припускає, що вона могла потрапити на ці терени з Московії.

5. Фрагменти глечика XV-XVI століття.

Артефакт був знайдений на території синагоги "Золота Роза". Глечик розписаний у східному стилі і, очевидно, був завезений сюди зі сходу чи півдня. Збережена висота глечика усього 20 см і, ймовірно, що його могли використовувати для вина.

6. Декоративні полив'яні миски.

Знахідку датують XVIII століттям та стверджують, що саме у цей період подібний посуд користувався особливою популярністю. Пам'ятка, що знайдена на розі Краківська-Вірменська, має округлу форму та зображення медальйонів із вершниками.

7. Фрагменти ліпного горщика VIII століття.

Саме ця пам'ятка представників лука-райковецької культури , на думку археологів, є найціннішою.

"Географічно - це поки що найбільш південна точка у Львові, де було знайдено матеріал слов'янського часу. Раніше схожі знахідки були виявлені на місці нинішнього ринку Добробут та на вул. Веселій. Чому це так важливо? Бо це говорить про постійну заселеність середмістя ще до формального заснування Львова. Тому місто виникло тут не випадково", - говорить Остап Лазурко.

Зараз ви читаєте новину «Львівські археологи склали рейтинг найцінніших знахідок 2015 року». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі