пʼятниця, 22 жовтня 2021 17:34

Львів відмовився віддавати Росії тіло радянського шпигуна

Львів відмовився віддавати Росії тіло радянського шпигуна
Кузнєцова відмовилися віддавати до повернення бранців Кремля. Фото: "24 канал"

Львівська міська рада відмовилася передавати Росії тіло агента НКВС Миколи Кузнєцова.

Цього вимагає Верховний суд. Але влада міста відмовилася передавати агента. Рішення ухвалив виконавчий комітет Львівської міської ради.

"Поки громадяни нашої держави, які перебувають в ув'язненні на окупованих територіях і на територіях Російської Федерації не повернуться додому, це рішення не підтримає виконавчий комітет Львівської міськради", - заявив під час засідання виконкому міський голова Львова Андрій Садовий.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Рештки агента НКВС відмовилися віддавати в Росію

Кузнєцов похований на Пагорбі Слави у Львові. Його могилу неодноразово пошкоджували. Племінниця агента НКВС Маргарита Брюханова просила Львівську міськраду дозволити перепоховати агента в Єкатеринбурзі. Міськвиконком відмовляв.

Агент НКВС Микола Кузнецов був у партизанському загоні полковника держбезпеки Дмитра Медведєва. Діяв під псевдонімами "Пауль Зіберт", "Рудольф Шмідт", "Микола Грачов". Виконував терористичні та провокаційні завдання радянського командування, які мали спричинити терор у відповідь із боку німецької окупаційної влади проти українського населення - убивав керівників німецької адміністрації в Рівному та Львові.

Загинув 8 березня 1944 року в селі Боратин Львівської області, коли його знайшли вояки УПА. Поховали рештки радянського спецагента 27 липня 1960-го у Львові на Пагорбі Слави.

Однак є сумніви, чи рештки, поховані на Пагорбі Слави, належать саме Кузнецову.

Ще на початку 2000 років у Львівську міськраду зверталися ветерани Єкатеринбурга із проханням посприяти в перепохованні Кузнецова в Єкатеринбурзі. Тоді комісія з військових поховань відмовила їм.

Надгробок на могилі Миколи Кузнецова неодноразово розмальовували й крали з нього металеві букви й цифри.

Зараз ви читаєте новину «Львів відмовився віддавати Росії тіло радянського шпигуна». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі