пʼятниця, 04 жовтня 2019 13:48

Ліквідували об'єднання українських ветеранів

Ліквідували об'єднання українських ветеранів
Вояки УПА сидять за святковим столом у 1940-х Фото: twitter.com/EuromaidanPres

Об'єднання колишніх вояків УПА США і Канади припинило своє існування. Рішення ухвалили на загальних зборах організації 28 вересня в Торонто.

"Цей крок зроблено з огляду на малу кількість функціонуючих членів. Письмове й усне опитання усіх членів вказало, що переважна більшість повністю погодилися на це та уповноважили Головну управу формально закінчити існування організації", - передає "Український погляд".

Організацію започаткували в Німеччині після Великого рейду УПА на Захід 1947-го. З її ініціативи видавали "Літопис УПА", опублікований у 130 томах. Містить матеріали про визвольну боротьбу українського народу часів Другої Світової війни та подальших подій.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Росії завжди боялися українських патріотів, починаючи від мазепинців, закінчуючи "Правим сектором"

В організації зазначають, що сьогодні "Літопис УПА" у Львові перебуває у стані ліквідації. Нею займається Ліквідаційна комісія на чолі з Осипом Жигаром.

Прапор Головної управи передано на збереження до Українського документаційно-дослідного центру в Торонто.

Головний командир УПА Роман Шухевич наказав розформатувати бойові загони і штаби УПА 3 вересня 1949-го. Відтоді повстанці перейшли до збройної боротьби в антикомуністичному підпіллі.

За місяць Шухевич зініціював "Звернення воюючої України до всієї української еміграції". Закликав її всіма силами підтримати революційно-визвольний рух в Україні. Але спроби зазнали невдачі.

Зараз ви читаєте новину «Ліквідували об'єднання українських ветеранів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі