субота, 09 березня 2024 18:50

Лікар висунув нову теорію існування

Лікар висунув нову теорію існування
Ян Матейко 1872-го написав картину "Астроном Коперник, або Розмова з Богом". Джерело: bro.rest

Лікар Миколай Коперник 9 березня 1497-го здійснив перші астрономічні спостереження. Він висунув теорію про обертання Землі навколо Сонця.

Миколай Коперник народився 19 лютого 1473-го в Пруссії. Хлопець отримав освіту у Краківському університеті. Згодом дядько відправив племінника вчитися до Болоньї в Італії. Миколаєві швидко набридли лекції з канонічного права, і він захопився живописом, філософією, математикою й астрономією.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Знайшли останки Миколая Коперника

33-річним повернувся на батьківщину. Посів місце священика у рибальському селищі Фромборк, що в гирлі Вісли. Коперник оселився в одній із веж місцевої фортеці, звідки було добре видно нічне небо. Усі астрономічні прилади зробив власноруч.

Коперник помітив, що тогочасні уявлення про Всесвіт - занадто поверхневі. Згодом дійшов думки, що то не Земля, а Сонце є його нерухомим центром.

Книга "Про обертання небесних сфер" вийшла у світ за кілька днів до його смерті. Цій праці вчений присвятив понад 40 років. Книга Коперника латиною вийшла накладом 1 тис. примірників у Нюрнберзі з анонімною передмовою.

Миколай Коперник помер у Фромбоку 1543-го. Похований в кафедральному соборі поруч з майстернею.

Останки польського астронома Миколая Коперника, знайдені в 2005 році, урочисто перепоховали 22 травня 2010-го в кафедральному соборі міста Фромборк, що у Польщі. У 2005 році група польських дослідників виявили череп і кілька кісток, які були поховані в місці, де Коперник повинен був лежати. Аналіз останків показав, що кістки належали чоловікові 70-річного віку. Науковці, дослідивши ДНК, на 97% впевнені, що останки належать Копернику.

Зараз ви читаєте новину «Лікар висунув нову теорію існування». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі