понеділок, 18 листопада 2019 14:08

Лідеру націоналістів дали довічне

Лідеру націоналістів дали довічне
Терористичні дії членів ОУН були спровоковані політикою пацифікації ("примусу до миру"), яку проводив уряд Другої Речі Посполитої на українських територіях Фото: wikipedia

Варшавський судовий процес над 12-ма членами ОУН розпочався 18 листопада 1935-го та тривав до січня наступного року. Українці відмовилися свідчити польською мовою.

На лаві підсудних студентів перебував і крайовий провідник організації 26-річний Степан Бандера.

Учасників процесу звинувачували у приналежності до ОУН, підготовці замаху та вбивстві у 1934-му міністра внутрішніх справ Польщі Броніслава Перацького. Його мав підірвати але застрелив з пістолета член ОУН Григорій Мацейко. Він уникнув суду та втік у Чехословаччину.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Бандера завжди був з охороною, бо радянська влада полювала"

Попри спроби українських адвокатів добитися пом'якшення вироку, Степана Бандеру - замовника, Миколу Лебедя - організатора, Ярослава Карпинеця - конструктора бомби засудили до смертної кари. Згодом її замінили на довічне ув'язнення у зв'язку зі смертю Юзефа Пілсудського. Інші отримали від 7 - 18 років ув'язнення.

День оголошення вироку українська громадськість оголосила днем національної скорботи. Але через початок за декілька років Другої світової війни жоден з них не перебував в ув'язненні визначеного їм терміну.

3 лютого 1929 року у Відні завершив роботу Конгрес представників націоналістичних організацій, де було проголошено створення Організації українських націоналістів на чолі з полковником Євгеном Коновальцем. Організатори озвучили загальні світоглядні засади, політичне бачення поточної ситуації та форми діяльності.

Зараз ви читаєте новину «Лідеру націоналістів дали довічне». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі