неділя, 22 жовтня 2023 05:29

Лідера селянського повстання заборонили ховати на цвинтарі

Лідера селянського повстання заборонили ховати на цвинтарі
Художник Василь Тропінін (1776-1856) написав портрет чоловіка, який підписав "Украинец среднего возраста". Історики вважають, що Тропінін намалював саме Кармалюка. Портрет зберігається в Третьяковській галереї. Ілюстрація: wikipedia.org

22 жовтня 1835 року в селі Шляхові Коричинці - тепер Волоське в Деражнянському районі на Хмельниччині, 18-річний шляхтич Федір Рудьковський застрелив 48-річного лідера селянського повстання Устима Кармалюка. Його поховали за міським цвинтарем, без попа, хреста і труни.

Устим Кармалюк походив з кріпаків села Головчинці – тепер Летичівський район Хмельницької області. Із дружиною Марією мав 4 синів та доньку. Був непокірним, тому коли виповнилося 25 років, поміщик віддав його в армію. Служив у Кам'янці-Подільському. Через рік втік звідти і очолив селянський загін.

Він нападав і грабував маєтки. Започатковував рух проти поміщиків, який поширився Літинським, Летичівським та Ольгопільським повітами. Устима Кармалюка зловили і посадили до Кам'янець-Подільській фортеці. Утримували 2 роки. За спробу втечі випекли залізом тавро на чолі і заслали на довічну каторгу в Сибір. Він втік звідти. Біля рідного села знову зібрав загін і нападав на панів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Шевченка викупили за допомогою лотереї

У селі Красносілки - тепер Шепетівський район на Хмельниччині, пограбували і побили орендаторку Магдалену Поплінську. Забрали все золото та срібло. Поплічник месника виказав Устима Кармалюка.

Його спіймали під час засідки у хаті коханки Оляни Процикової в Шляхових Коричинцях. Якраз у місцевого пана гостював 18-річний шляхтич, жених дочки Федір Рудковський. Зголосився вбити Кармалюка.

В народі вірили, що Устим Кармалюк був характерником. Тому Федор Рудковський вистрілив у нього не кулею, а срібним ґудзиком - бо тільки так можна вбити чаклуна-характерника.

Убивцю викликали до двору Миколи I. Імператор вручив Рудьковському діамантовий перстень і звільнив від податків як видатну особу.

Поховали Устима Кармалюка у місті Летичів - тепер райцентр Хмельницької області.

В Царському Селі під Петербургом 4 травня 1838-го відбулася лотерея поміж членами царської родини та запрошеними вельможами. Розіграли портрет вихователя спадкоємця російського престолу Василя Жуковського. На виручені гроші викупили із кріпацтва художника і поета Тараса Шевченка.

Зараз ви читаєте новину «Лідера селянського повстання заборонили ховати на цвинтарі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі