неділя, 06 грудня 2020 11:05

Легендарна каскадерка побила рекорд швидкості
6

6 грудня 1976 року американка Кітті О'Ніл на автомобілі SMI Motivator розігналася до 843 км/год у пустелі Алвард, США. Цей світовий рекорд серед жінок-гонщиць занесений у Книгу рекордів Гіннеса.

Кітті втратила слух у чотиримісячному віці після перенесеного захворювання на кір, паротит і вітряну віспу. Мати дівчинки навчила її читати по губах, тому Кітті закінчила звичайну школу.

Незважаючи на глухоту, свою мініатюрність і дві перенесені операції з видалення ракових пухлин у 1960-і роки, Кітті завжди захоплювалася ризикованими заняттями.

Кітті О'Ніл переїхала до Каліфорнії 1964 року, де готувалася до Олімпіади в Токіо. На той час вона входила в збірну США зі стрибків у воду. Вона так і не змогла взяти участь у змаганнях через спинальний менінгіт.

У 1970 році Кітті вийшла заміж за каскадера Даффі Хамблтона і сама стала каскадеркою. Вона знялася у таких відомих фільмах: Аеропорт 77, Брати Блюз, Омен 2: Деміен.

Кітті О'Ніл встановила світовий рекорд швидкості
Фото: gordonua.com
Кітті О'Ніл встановила світовий рекорд швидкості
Кітті О'Ніл встановила світовий рекорд швидкості
Кітті О'Ніл встановила світовий рекорд швидкості
Кітті О'Ніл встановила світовий рекорд швидкості

Вільям Фредерік завершив будівництво реактивного боліда SMI Motivator у 1976 році. Автомобіль був розрахований на підкорення швидкості звуку на землі. Заїзди почалися влітку 1976 року на півночі Лос-Анжелеса.

6 грудня того ж року Кітті під час першого заїзду на боліді показала середню швидкість 825,127 км/год, під час другого заїзду — 843,323 км/год.

Гонщиця була готова в наступному заїзді побити тодішній рекорд Гаррі Габеліча (1014,294 км/год на одній милі), проте спонсори споруди реактивного рекордного автомобіля та гонщик Нідхем відмовили Кітті. Причиною послужило "обмеження чоловічої гідності Нідхема, та й взагалі всіх чоловіків світу, якщо раптом жінка виявиться чемпіонкою планети".

Рекорд, який встановила Кітті О'Ніл досі не побила жодна жінка. Міжнародна автомобільна федерація не визнала рекорд гонщиці, оскільки автомобіль мав три колеса замість належних за правилами чотирьох.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Рятують армію та невиліковно хворих - відзначають День волонтера

Кітті О'Ніл — володарка 22 світових рекордів швидкості на землі та воді. Декілька разів вона потрапила в Книгу рекордів Гіннеса за свої каскадерські досягнення. У 1970 році Кітті встановила жіночий світовий рекорд швидкості на водних лижах (168 км/год), а в 1980 році — рекорд висоти каскадерського падіння (приблизно 12 поверхів).

У 1979 році про Кітті О'Ніл зняли біографічний фільм "Тиха перемога: Історія Кітті О'Ніл". Його номінували на премію Еммі за роботу режисера та роль актриси другого плану. Після виходу стрічки, в інтерв'ю 2005 року, Кітті розповіла, що половина фільму не відповідає реальним подіям.

Перший офіційно зареєстрований абсолютний рекорд швидкості — 63,149 км/год на дистанції 1 км. Його встановив граф Гастон де Шасслу-Лоба 18 грудня 1898 року на електромобілі "Жанто".

Зараз ви читаєте новину «Легендарна каскадерка побила рекорд швидкості». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі