пʼятниця, 02 серпня 2019 16:02

"Квіти посадив, а нема сил полити" - чоловік сам доглядає за похованням 80 тис. репресованих

"Квіти посадив, а нема сил полити" - чоловік сам доглядає за похованням 80 тис. репресованих
Чоловік доглядає за місцем де розстріляли жителів Дніпра 20 років Фото: dp.suspilne.media

89-річний мешканець Дніпра Анатолій Пушкарський щодня відвідує масове поховання репресованих. Знає, що серед похованих, є його батько. Доглядає за місцем жалоби самотужки протягом 20 років.

"Ці квіти я посадив, а тепер не вистачає сили їх полити. Приїжджаю сюди провідати жертв сталінських репресій. Тяжко, звісно, торік більше води міг брати, а зараз мені майже 90 років, вже не маю тієї сили.

На цьому місці розстріляли 86 тисяч дніпропетровців та декого із Запоріжжя. Їх тут поховали, як собак. Мені розповідали, що на кожного, кого вбили, була заведена справа. На останній сторінці написано "вирок виконаний". Тільки тоді вважався виконаний, коли стріляли у потилицю. Ось такі нелюди були", ‒ розповідає порталу UA: Дніпро.

У міській раді пообіцяли меморіал, але нічого не поставили. Чоловік самотужки поставив новий хрест, змайстрував лавку та висадив квіти. Йому перешкоджали комуністи.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Археологи знайшли масове поховання жертв більшовиків

"Доки були комуністи, скидали тут хрест. Я ставив його знову. Потім вони почали його палити. 8 разів палили. Дев'ятий раз я ставлю новий. Раніше тут була трафаретка залізна, але після того, як п'ятий раз підпалили, вона кудись зникла, довелося замінити", ‒ розповідає чоловік.

Історик Дмитро Романчук зазначає, що у Дніпрі існує лише одне офіційне місце поховання репресованих ‒ Привокзальна площа. Каже, що всі інші місця символічні.

"Коли я збираюсь сюди, воду наливаю, донька каже: "Як дурень ‒ то надовго". Розумієте, у мене тут віддушина, спокійно так. Прикро дуже, що це, окрім мене, нікому не потрібно", ‒ констатує Анатолій.

Голова НКВС Микола Єжов підписав таємний наказ №00447 щодо створення "трійок" НКВД 31 липня 1937-го. Мали за завдання прискорений розгляд справ "антирадянської діяльності".

На підставі цього наказу про "колишніх куркулів, карних злочинців та інших антирадянських елементів" до листопада 1938-го ув'язнили 820 тис. людей. Із них стратили до 400 тисяч. Решту відправили до ГУЛАГу. Чекісти значно перевищували свої повноваження, початкові квоти наказу становили цифри 233 тис. осіб.

Зараз ви читаєте новину «"Квіти посадив, а нема сил полити" - чоловік сам доглядає за похованням 80 тис. репресованих». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі