неділя, 17 вересня 2023 10:45

Кремль порушив угоду з Польщею

Кремль порушив угоду з Польщею
Німецький і радянський офіцери вітають один одного під час війни проти Польщі Фото: polskieradio.pl

17 вересня 1939 року Радянський Союз напав на Польщу. Кремль вступив у Другу світову війну на боці Третього Рейху.

Приховану мобілізацію військ проти Польщі в СРСР розпочали з перших днів вересня. Її прикрили "Великими навчальними зборами". Уже 14 вересня радянська верхівка поінформувала Німеччину про готовність Червоної армії до початку бойових дій. 15 вересня отримали вітальну телеграму з Берліна. Армія вторгнення нараховувала 600 тис. військових, 4,7 тис. танків та понад 3 тис. літаків.

Вступ військ на терени Польщі розпочався о 5:00. СРСР порушив договір 1932-го про ненапад, а саме вторгнення назвали "визвольним походом у Західній Україні та Західній Білорусії". 17 вересня радянські війська зайняли Тернопіль та Рівне, а наступної доби – Коломию, Івано-Франківськ, тоді Станіславів, та Луцьк. 22 вересня підрозділи Червоної армії увійшли до Львова.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Окупанти влаштували військовий парад у Бересті

Воєнні дії відбувалися в повній координації з Вермахтом. Агресори обмінювалися інформацією про дислокацію польського війська, планували спільні операції. Неодноразово полякам доводилося водночас відбивати удари з обох фронтів.

22 вересня відбувся спільний радянсько-німецький військовий парад Вермахту та Червоної армії в Бересті. За дві доби радянські й німецькі війська здійснили спільну операцію з оточення польських з'єднань під Замостям, а 28 вересня впала Варшава.

Поділ Польщі між СРСР та Рейхом завершився 28 вересня підписанням Договору про дружбу й кордон.

1 вересня 1939 року о 4:45 нацистська Німеччина без оголошення війни напала на Польщу. Розпочалася Друга світова війна.

Адольф Гітлер готував напад на сусідню країну ще 26 серпня. А щоб створити слушний привід для наступу, військовим наказали провести низку прикордонних провокацій. Однак за добу до того Польща уклала воєнний союз із Великою Британією, що зірвало плани та змусило перенести дату наступу.

Деякі історики переконані, що швидкому відновленню планів Гітлера сприяла пряма підтримка Йосипа Сталіна. З СРСР Німеччину зв'язував договір про ненапад, відомий як Пакт Молотова – Ріббентропа. Таємний протокол містив пункти про поділ сфер впливу в Європі, тому початок війни для СРСР був також вигідним.

Зараз ви читаєте новину «Кремль порушив угоду з Польщею». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі