неділя, 22 березня 2020 08:20

Країна здобула незалежність

Країна здобула незалежність
Союз увів у Литву танки. Фото: https://www.lrt.lt

22 березня 1990-го до Вільнюса ввели радянські танки.

"Ми багато років жили під одним дахом. Так, в минулому у нас багато того, що хочеться викреслити, але хіба треба роздувати старі образи? Хіба не в спільній праці розвивалися промисловість, економіка? Нинішнє литовське керівництво не дослухається до голосу розуму, шлях який ви обрали — згубний, веде в глухий кут'', - пише у зверненні Президент СРСР Михайло Горбачов у газеті "Правда".

1 березня Верховна рада Литви прийняла акт "Про відновлення незалежної Литовської держави". Через чотири дні народні депутати СРСР оголосив рішення незаконним і зажадали протягом двох днів відмінити закони. У той час країна залежала економічно і адміністративно від СРСР. У Литви не було власних збройних сил, запасів нафти чи газу, продовольства. Частина населення вважало себе росіянами.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Припинила існування велика держава

Прорадянська партія литовців "Єдність" організувало мітинг біля Верховної Ради. Сформували комітет радянських громадян. Участь взяли близько 30 тис. чоловік, а над Вільнюсом і іншими містами літали військові вертольоти і літаки армії СРСР. Ветерани Другої світової війни співали "Катюшу", вигукували "Фашисти! Фашисти! Геть литовців!".

Натомість щодня по всій Литві проходили мітинги на підтримку незалежності країни. Литовці тримали в руках триколірні прапори, герби Литви, плакати з написами "Литва буде вільна". Щоб змусити Литву відмовитись від виходу з СРСР у Вільнюс ввели радянські танки і війська спеціального призначення - загін спецпідрозділу "Альфа" та повітряно-десантну дивізію зі Пскова.

Центральне керівництво навесні розпочинає економічну блокаду Литви. Обмежене енергопостачання, поставки нафти, газу, продуктів. Різко підскочили ціни на бензин. Переговори про вихід Литви з СРСР розтягнулися до грудня. На початку 1991 року Горбачов вирішив застосувати силу і відправив у Вільнюс війська - штурмових десантників.

13 січня при штурмі телевізійної вежі під гусеницями танків загинула студентка Лорета Асанавічюте. Від куль снайперів полягли ще 13 протестувальників і один радянський солдат. У вересні 1991 року СРСР погодився визнати незалежність Литви, а також Латвії та Естонії.

Припинила існування спільна держава чехів і словаків — Чехословаччина 31 січня 1992 року. З 1 січня 1993 в Європі з'явилися дві нові суверенні республіки — Чеська та Словацька.

Зараз ви читаєте новину «Країна здобула незалежність». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі