вівторок, 24 листопада 2020 08:21

"Козаки покірно приймають заслужене ярмо на свої шиї" - поляки прийняли ухвалу

"Козаки покірно приймають заслужене ярмо на свої шиї" - поляки прийняли ухвалу
Міщанам і селянам під страхом смертної кари заборонялося вступати у козаки. Фото: mykharkov.info

Козацька рада в урочищі Маслів Став - нині село Маслівка Миронівського району на Київщині, 24 листопада 1638-го затвердила "Ординацію Війська Запорозького Реєстрового" - статут запорізьких козаків. Ним скасували виборність козацької старшини і ліквідовали козацький суд.

Ще 1638-го польський державний діяч Микола Потоцький скликав у Києві "загальну раду" реєстрових козаків. Це відбулося після придушення козацько-селянського повстання під керівництвом Павлюка та Скидана. Окрім старшини у раді мали право взяти участь по кілька чоловік від кожного з 6-ти полків. На раді оголосили Ординацію війська Запорозького реєстрового. В урочищі Масловий Став відбулася "остаточна комісія з козаками". В ухвалі йдеться про те, що козаки "покірно приймають заслужене ярмо на свої шиї".

Комісаром реєстру призначався шляхтич Комаровський, військовими осавулами — Левко Бубновський та Ілляш Караїмович. Серед сотників, яких обрали козаки, були Богдан Хмельницький та Федір Лютай.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Уклали принизливу угоду

Скасували виборність козацької старшини, ліквідовали козацький суд. Козацький реєстр зменшувався до 6 тис. осіб.

Лише сотники та отамани могли бути обрані з козаків, які мали заслуги перед Річчю Посполитою. Замість гетьмана призначали старшого комісара козацького війська. Посади полковників і осавулів також займали шляхтичі.

Міщанам і селянам під страхом смертної кари заборонялося вступати у козаки і навіть віддавати своїх дочок заміж за козаків. Козаки змушені були скоритися ухвалі.

Лише через 10 років розпочалася визвольна війна на чолі з Богданом Хмельницьким проти польських феодалів.

Гетьман Богдан Хмельницький 28 вересня 1651-го підписав із поляками Білоцерківський мирний договір. Для Гетьманщини це була принизлива угода, адже він втрачав всю незалежність, а Україна лишилась під владою Польщі.

Зараз ви читаєте новину «"Козаки покірно приймають заслужене ярмо на свої шиї" - поляки прийняли ухвалу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі