понеділок, 21 вересня 2020 10:49

Козаки перемогли втричі більшу армію поляків

Козаки перемогли втричі більшу армію поляків
21 вересня 1648 року козацька та польска армії зустрілися під Пилявцями Ілюстрація: wikipedia

Битва під Пилявцями між козацько-татарськими військами і армією Речі Посполитої розпочалася 21 вересня 1648 року. Завершилась за 2 доби цілковитою перемогою козаків.

Перед тим війська гетьмана Богдана Хмельницького у союзі з татарами розгромили поляків у битвах під Жовтими Водами та Корсунем. На теренах України розгорнулося національно-визвольне повстання.

Для його придушення поляки сформували каральне військо під проводом недосвідчених полководців: князя Домініка Заславського, підчашного та книжника Миколи Остророга та молодого хорунжого Олександра Конєцпольського. Хмельницький називав їх периною, латиною і дитиною. Шляхетська армія нараховувала близько 40 тис. воїнів, серед яких були і найманці з Німеччини.

"А слуг, у лаштунки бойові, добре вбраних, мабуть утричі більше було. І всі вони хизувалися, в золото та серебро зодягнені, хизувалися, ніби на гулянці, й гадки не мали, що поміняють у козаків те дороге вбрання на гуні та рядна, а козаків думали просто канчуками розігнати", - писав козацький літописець Григорій Грабянка.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Жовті води: перша перемога козаків над поляками

Назустріч каральній армії вирушило близько 30 тис. козаків під проводом гетьмана. Обидві сторони укріпилися таборами біля річки Іква - тепер у Хмельницькій області. Там розпочалися перші бої за переправу і гарматні дуелі.

Спочатку поляки зайняли переправу, але згодом до Хмельницького надійшло 4-тисячне татарське підкріплення. До того ж, самі козаки імітували татарські гасла, щоб ввести ворога в оману щодо їхньої кількості. За добу козаки і татари провели вдалу контратаку і змусили поляків відступати. Згодом відступ перетворився у панічну втечу.

У розгромленому ворожому таборі козаки здобули 92 гармати і весь обоз у якому були гроші, відбірні коні, обладунки, дорогоцінні хутра, золоте та срібне столове начиння, алкогольні напої, цукор тощо. Історики оцінювали його загальну вартість у 7 млн золотих. Ці кошти допомогли гетьману сформувати державну казну, розрахуватись з козаками і татарами.

Після битви, козаки вирушили на Поділля і Волинь переможним маршем.

Перемогою Богдана Хмельницького закінчилася 25 травня 1648-го битва під Корсунем між військами Речі Посполитої та козаків із союзниками. Поляки кількісно переважали - козаків та їхніх союзників татар було 15 тис, але опинилися в невигідній позиції. За чотири години армію Речі Посполитої було розгромлено. Чверть двадцятитисячної армії поляків загинула, а понад 8 тис. із них потрапили в полон, включаючи 127 офіцерів і 80 вельмож на чолі з Мартином Калиновським і Миколою Потоцьким.

Зараз ви читаєте новину «Козаки перемогли втричі більшу армію поляків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі