вівторок, 28 січня 2020 08:21

Комуністи почали повертатися до влади

Комуністи почали повертатися до влади
За результатами перших посткомуністичних виборів у травні 1990 року ФНП отримав понад 70% парламентських мандатів, а його лідер Йон Ілієску — 85%. Фото: https://www.legaltechnique.org

Демонстрації проти президента Іона Ілієску відбулися в Бухаресті 28 січня 1990-го. Він допустив до влади колишніх комуністів, а люди хотіли повністю оновити державний апарат.

22 грудня 1989 року його попередник Ніколає Чаушеску вимушено залишив охоплений протестами проти його правління Бухарест, де влада перейшла до підтриманого армією Фронту національного порятунку. За кілька днів колишній лідер Румунії і його дружина були затримані військовими, віддані під трибунал і розстріляні. Пройшло 42 роки комуністичної диктатури.

Після втечі Чаушеску новим органом влади стала Рада Фронту національного порятунку на чолі з Іоном Ілієску. Рада утворилася здебільшого з другого ешелону Комуністичної партії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Виступ священика спричинив революцію

Перетворення Фронту національного порятунку в партію, при збереженні його владних функцій, викликало широкі народні протести. Проте Ілієску балотувався на посаду президента Румунії.

За результатами перших посткомуністичних виборів у травні 1990 року ФНП отримав понад 70% парламентських мандатів, а його лідер Іон Ілієску — 85%. Ілієску використовував проти своїх політичних супротивників авторитарні методи: привозив до Бухареста озброєних залізною арматурою шахтарів для розгону опозиційних демонстрацій, садив до в'язниць опонентів.

Священик Ласло Текеші публічно виступив проти режиму Ніколає Чаушеску в церкві румунського міста Тімішоара. Після цього його заарештували військові. 16 грудня 1989 року протести на захист духівника перетворилися на демонстрацію під гаслами "Геть Чаушеску!".

Зараз ви читаєте новину «Комуністи почали повертатися до влади». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі