понеділок, 23 листопада 2020 10:58

Командувач флоту в Криму заявив про підтримку України

Командувач флоту в Криму заявив про підтримку України
Завдяки переходу під владу УНР Олександр Немітц прагнув уникнути усобиць на флоті Фото: wikimedia

Командувач Чорноморського флоту Олександр Немітц визнав владу Української Народної Республіки 23 листопада 1917 року. Направив відповідну телеграму cекретареві військових справ Симону Петлюрі з нагоди урочистого проголошення в Києві Третього універсалу.

Командувача флоту Немітца призначив Тимчасовий уряд Росії ще 20 червня, а за 2 місяці чоловік отримав звання контрадмірала. Тоді відбувалася активна українізація флоту, якій офіцер не перешкоджав. Під час виступу на Першому загальнофлотському з'їзді 6 листопада закликав делегатів підтримати Центральну Раду, щоб не допустити в країні громадянської війни та усобиць на флоті, адже щодня на кораблях вивішували то червоні прапори, то жовто-блакитні, то навіть чорні - прапори анархістів.

Телеграму про визнання УНР Немітц надіслав за ініціативи одного з організаторів "прапорової" українізації флоту Михайла Остроградського. Після проголошення універсалу майже половина кораблів усього флоту підняли українські прапори.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Корабель Чорноморського флоту підняв український прапор

Про це дізналися більшовики, які захопили владу під час Жовтневого перевороту. Викликали Немітца до Петрограду, хоч він і виказав лояльність. Казали, що має доповісти про становище на Чорноморському флоті. Насправді розумів, що його хочуть зняти з посади чи засудити, можливо, до смерті. Виїхав у напрямку Петрограда 13 грудня і передав тимчасове командування контрадміралу Михайлу Сабліну. Насправді вирушив до Ставки головнокомандувача Румунського фронту, потім до Києва.

Незабаром більшовики влаштують у Севастополі червоний терор. Нищитимуть офіцерів флоту, призначать смертний вирок Немітцу. Захоплюватимуть кораблі та проводитимуть революційну агітацію серед матросів. Поступово на військових кораблях почнуть піднімати червоні прапори.

Ненадовго відновити контроль над флотом УНР зможе у квітні 1918-го, після успішної Кримської операції, проведеної під командуванням підполковника Петра Болбочана. Про черговий перехід до УНР оголосить Саблін, але цього не допустять німці, "союзники" Центральної Ради.

Наприкінці місяця до влади прийде гетьман Павло Скоропадський, який проголосить Українську державу. Новий уряд схвалить кандидатуру адмірала Немітца на посаду морського міністра, утім, уже наприкінці року офіцер служитиме в Червоній армії.

Центральна рада проголосила утворення автономної Української Народної Республіки Третім універсалом 20 листопада 1917 року. Текст урочисто зачитали на Софійській площі в Києві за 2 доби.

Уперше ідею проголошення УНР висунув ще Михайло Грушевський у вересні 1917-го. Тоді в Києві проходив З'їзд поневолених народів Росії. Прискорили прийняття такого рішення більшовицький переворот у Петрограді та початок громадянської війни. Підтримали універсал 42 з 50 депутатів законодавчого органу Малої ради.

Універсал окреслював державні кордони республіки та землі, які можуть увійти до неї пізніше, проголошував в Україні 8-годинний робочий день, державний контроль над виробництвом, національно-персональну автономію для національних меншин. Державні діячі обіцяли незалежний суд, скасування смертної кари, загальну амністію, аграрну реформу. Закликали до негайного миру між задіяними в Першій світовій війні країнами.

Зараз ви читаєте новину «Командувач флоту в Криму заявив про підтримку України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі