вівторок, 24 листопада 2020 11:00

Колишній міністр загинув у в'язниці

Колишній міністр загинув у в'язниці
Валентин Садовський написав великі наукові праці з економіки, економічної географії, демографії та національної політики України. Стали підставою для звинувачення у антирадянській пропаганді Фото: СБУ

24 листопада 1947 року в київській в'язниці НКВД загинув громадський та політичний діяч 61-річний Валентин Садовський. Обіймав міністерські посади за Центральної Ради та Директорії УНР.

Чоловік народився 1886 року в селищі Пліщин – тепер Шепетівського району Хмельницької області. Навчався на юридичному факультеті київського університету Святого Володимира. Вступив до Революційної української партії, а згодом до Української соціал-демократичної робітничої партії. Переїхав до Петербурга, де до 1911 року навчався в політехнічному інституті. У період навчання долучився до створення у місті українських молодіжних громад, викладав на українських таємних курсах, займався проукраїнською агітацією серед військових. Уже 1915 року повернувся до Києва, де розпочав адвокатську діяльність.

У період Української революції 1917 року отримав посаду Генерального секретаря судових справ Центральної Ради. За рік став Міністром судових справ. Брав участь у підготовці універсалів, підтримав IV Універсал, яким проголосили незалежність УНР. Входив до економічної парламентської комісії, що вивчала економічний аспект Брест-Литовського мирного договору із країнами Четвертного союзу. Пізніше входив до антигетьманського Українського Національного Союзу, а за Директорії УНР отримав посаду Міністра праці.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Політик вийшов із в'язниці та організував повстання

Після завершення визвольних змагань емігрував до Польщі, згодом до Чехословаччини. Там викладав в Українській господарській академії в Подєбрадах, став членом Українського наукового інституту у Варшаві. 1945 року в Празі його схопили радянські агенти та вивезли на територію СРСР, як "білоемігранта". Звинуватили в антирадянській пропаганді та підтримці міжнародної буржуазії.

Слідство тривало 2 роки. Вирішували, чи засудити на 10 років чи розстріляти, урешті обрали перше, але до винесення вироку чоловік не дожив. За одними даними помер, адже страждав на туберкульоз легенів, за іншими - його побили до смерті арештанти-кримінальники.

17 листопада 1947 року в радянському таборі "Чапаєв" під Києвом помер єпископ Перемишльської єпархії УГКЦ 71-річний Йосафат Коциловський. Страждав від запалення легенів, викликаного жахливими умовами.

Ще 1944 року він виступив проти насильницького обміну населенням між Польщею та СРСР. Передав інформацію про його справжній характер до американського та британського посольств. Просив втрутитись, утім, безрезультатно. З того часу відчував постійний тиск з боку комуністичної влади. Від нього вимагали дозволити греко-католицьким священникам виїхати до СРСР.

Зараз ви читаєте новину «Колишній міністр загинув у в'язниці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі