неділя, 23 квітня 2023 11:10

Князі програли бій кочівникам

Князі програли бій кочівникам
Битву між руськими князями та половцями, що відбулась1185-го поблизу річки Каяла, зобразив художник Віктор Васнєцов.

Князь новгород-сіверський Ігор разом з братом Всеволодом 23 квітня 1185-го виступив у похід проти половців. Дорогою відбулося сонячне затемнення і люди сприйняли його як поганий знак.

Князь Ігор Святославович отримав благословення в Спаському соборі вирушив в таємний похід на войовничий тюркський народ - половців. Заручився військовою підтримкою тільки найближчих родичів - молодшого брата Всеволода, племінника Святослава. Шлях пролягав через Путивль, де його чекали 15-річний син Володимир. В дорозі 1 травня військо стало свідком сонячного затемнення, що віщувало невдачу.

"Сонце стояще, яко місяць" - так описував сонячне затемнення 1185-го князь Ігор. Він спостерігав його на річці Сіверський Донець.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Князь переміг братів і зайняв престол

На річці Каяла руське військо зіткнулося з основними силами половців. Отримавши рану, Ігор продовжив рух на коні. Він з іншими князями потрапив у полон. Багато воїнів загинуло.

Написане пізніше "Слово о полку Ігоревім" узагальнено говорить про три дні бою з половцями. З полону Ігор утік, залишивши там свого сина Володимира. Він повернувся пізніше, одружившись із дочкою головного половця Кончака. Половці вторглися на Київську Русь.

Після смерті Ярослава Всеволодовича 1198-го Ігор стає чернігівським князем.

У Києві 17 жовтня 1113-го закінчили будувати найбільший собор - Михайлівський Золотоверхий. Його зводили 5 років. Перший камінь заклав князь Святополк-Михаїл.

Зараз ви читаєте новину «Князі програли бій кочівникам». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі