середа, 02 грудня 2020 08:21

Князь переміг братів і зайняв престол

Князь переміг братів і зайняв престол
Ярослав Мудрий правив 37 років. Фото: uahistory.com

Ярослав Мудрий 2 грудня 1015 року посів у Києві княжий престол. Під час його правління Київська Русь перетворилася на могутню європейську державу.

Став правити після війни зі своїм братом князем Святополком Окаянним, смерті брата Мстислава та відсторонення брата Судислава. Позбувшись конкурентів переїхав з двором до Києва.

Збудував Золоті ворота, Лядську браму, Жидівські ворота, Георгіївський та Софійський собор. Створив бібліотеку Софійського собору.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Князівна вийшла заміж за неписьменного короля

Князь Ярослав вів успішні війни проти литовських та фінських племен, здійснив невдалий похід у Візантію. Заклав міста Ярославль (сучасна Росія), Ярославль (сучасний Ярослав, Польща), Корсунь, Гюргів (зараз - Біла Церква), Новгород-Сіверський. Уклав вигідні династичні шлюби

Ярослав правив 37 років. Його поховали у Софійському соборі в Києві. Мармуровий саркофаг князя зберігається до сьогодні.

У кафедральному соборі французького міста Реймс 19 травня 1051-го київська князівна Анна Ярославна обвінчалася з королем Франції Генріхом І.

Зараз ви читаєте новину «Князь переміг братів і зайняв престол». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі