пʼятниця, 30 жовтня 2020 08:20

Китайцям дозволили народжувати дітей

Китайцям дозволили народжувати дітей
У Китаї забороняли народжувати більше однієї дитини. Фото: expert.ru

Китай оголосив про закінчення "політики однієї дитини" 30 жовтня 2015-го. Обмеження з народження дітей діяло з кінця 1970-х років. Фахівці підрахували, що запобігло появі 400 млн людей.

Відчувалася нестача продовольства і житлової площі. Економіст Ма Іньчу (1882-1982) запропонував уряду ввести обмеження щодо міських пар в народженні – до однієї дитини, в сільських пар – до двох, дозволяючи народження другої дитини, якщо перша - дівчинка. За народження більше 2-х дітей накладали штраф. Політику проводили під гаслом "Дві руки прогодують один рот".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Із країни вигнали всіх іноземців

За даними китайського Міністерства охорони здоров'я, з 1971 року в країні виконали 336 млн абортів і 222 млн стерилізацій. Жінки часто робили аборти, якщо майбутня дитина була дівчинкою або відмовлялися від них при народженні. На 118 хлопчиків припадало 100 дівчаток.

Обмеження реформи "політики однієї дитини" відбулося у 2013 році. Порівняно небагато родин скористалися дозволами через невисокий рівень доходів.

Зараз Китай, населення якого становить 1,37 млрд осіб, страждає від гендерного дисбалансу та старішання населення.

Китай 21 червня 1900-го оголосив війну Альянсу восьми держав. До кінця XIX століття Китай пережив дві Опіумні війни, після яких кожен десятий китаєць був наркоманом. Слідом за англійцями туди кинулися інші європейські держави, а також Японія і США. Китай став напівколонією цих країн. Китайцям активно насаджували християнство.

Зараз ви читаєте новину «Китайцям дозволили народжувати дітей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі