понеділок, 16 жовтня 2023 08:26

Китай провів випробування ядерної зброї

Китай провів випробування ядерної зброї
У КНР провели перше випробування ядерної бомби. Фото: вікіпедія

Китайська народна республіка провела перше випробування ядерної зброї 16 жовтня 1964-го.

1956-го Комуністична партія Китая вирішила почати розвивати атомну енергетику. У Китаї передбачалося створення стратегічних ракет та ядерної зброї.

Керівником атомної програми лідер КНР Мао Цзедун призначив главу держбезпеки Кан Шена. Спочатку Китаю допомагав СРСР. За період 1950-1960-х Китай відвідали близько 10 тис. радянських фахівців атомної галузі. Приблизно 11 тис. китайських фахівців і 1 тис. вчених атомної галузі пройшли навчання і підготовку в Радянському Союзі.

7 квітня 1956-го підписали першу радянсько-китайську угоду щодо співпраці в атомній галузі, згідно з якою передбачалося будівництво нової залізниці від Актогая до Ланьчжоу, що давало можливість доставляти обладнання на перший випробувальний полігон атомної зброї біля озера Лобнор. 1958-го почалося будівництво заводів зі збагачення урану в Баотоу та Ланьчжоу.

Після приходу до влади Микити Хрущова Китай і СРСР посварилися. Допомогу з боку СРСР остаточно згорнули, радянські фахівці атомної галузі відкликані з Китаю, але це не завадило китайській атомній програмі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Не мала практичної цінності - американці підірвали водневу бомбу

Першу китайську атомну бомбу створили на основі урану-235. Мала потужність 22 кілотонни. За підрахунками західних експертів, ця програма коштувала КНР $4,1 млрд.

Китай став другою комуністичною державою, що отримала зброю масового ураження.

Китайська народна республіка за указом Мао Цзедуна провела "ядерне випробування № 6" 17 червня 1967-го. Тоді на полігоні Лобнор, тепер північно-східна частина Чарклик Синцьзянь-Уйгурського автономного району, підірвали першу водневу бомбу. Саме цього дня Китай приєднався до клубу країн, які володіли термоядерною зброєю.

Зараз ви читаєте новину «Китай провів випробування ядерної зброї». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі