середа, 24 лютого 2021 13:54

Кістка собаки змінила уявлення вчених про заселення Америки

Кістка собаки змінила уявлення вчених про заселення Америки
У печері на Алясці знайшли кістку найдавнішого на континенті пса. Фото: University at Buffalo

Фрагмент кістки собаки віком 10 тис. років знайшли на узбережжі Аляски у печері. Він може розповісти про перехід первісних людей в Північну Америку з Євразії.

Пес помер під час кінця льодовикового періоду. Ця кістка є найстарішим підтвердженим слідом існування одомашненої собаки в Америці. Раніше залишки одомашнених тварин знаходили у штаті Іллінойс. Але собаки звідти молодші, повідомляє gizmodo.com.

Кістки з Іллінойсу підтверджують, що перші поселенці Північної Америки привезли своїх собак з Євразії.

Команді біологів вдалося вивести з фрагмента кістки повний мітохондріальний геном, який вони порівняли з сучасними породами собак, історичними арктичними собаками та американськими собаками до контакту з європейцями. ДНК собаки походить виключно з Євразії. Археологам вдалося простежити геном до розходження із сибірськими собаками приблизно 16 700 років тому. Цей час збігається з датою початкового заселення Америки.

Кістка свідчить, що міграція людей відбувалася вздовж північно-західного узбережжя Тихого океану. Є вірогідність, що цей собака втік. Але археологи вважають, що ця тварина жила разом із людьми.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Археологи підтвердили правдивість легенди

"Інші знахідки з цієї печери включають людські кістки та артефакти, але всі вони молодші. Однак вони дозволяють припускати, що печеру справді використовували люди. Вони вже були в регіоні у час, коли жив цей древній собака. У нас немає прямих доказів того, що ця тварина жила з людьми. Однак ми знаємо, що цей собака був одомашненим, а не вовком", - повідомила еволюційна біологиня Шарлотта Ліндквіст з Університету в Буффало.

Аналіз ізотопу вуглецю свідчить про те, що цього пса годували люди. Він їв рибу, м'ясо китів та тюленів.

Археологи знайшли підтвердження, що вікінги були в Америці першими європейцями. Учені з Канади стверджують, що знайшли легендарне поселення вікінгів Хоп на місці сучасного містечка Нью-Брансвік в східній частині Канади.

Зараз ви читаєте новину «Кістка собаки змінила уявлення вчених про заселення Америки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі