неділя, 29 жовтня 2017 23:13

Киргизькі археологи просять повернути їм поховану мумію

Киргизькі археологи просять повернути їм поховану мумію
Археологи називають поховання мумії актом вандалізму. Фото: "Громадське"

У Киргизстані археологи з істориками просять повернути мумію, яку Міністерством культури країни поховало.

"Дане питання останні 20 років піднімалося різними екстрасенсами і деякими духовними особами. І протягом цих 20 років ми відбивалися від цих нападок. А нинішній міністр культури теж став духовною особою і сказав, що ми мусульмани, і нам це неможна", - сказала заввідділу археології Інституту історії і культурної спадщини Академії наук Кадіча Ташбаева, передає "Громадське".

Артефакт не має стосунку до релігії чи містичних практик.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Гімалаях археологи виявили кам'яне військо

"Мумія - надбання не тільки киргизстанської, а й світової науки, і тому повинна бути частиною музейної колекції. Ми сподіваємося на ваше якнайшвидше втручання в цю справу, на повернення мумії в стіни музею і на те, що відповідальні діячі, які вчинили акт такого вандалізму, будуть покарані", - йдеться у зверненні до президента країни. Під ним підписалося 18 осіб.

Міністр культури Тугелбай Казаков заявив, що експонат був у занедбаному стані. Мумія зберігалася в Історичному музеї з 60-х років. Не мала належного догляду з 1997-го року.

Мумію виявив у 1956-му році археолог Баруздін у могильнику в місцевості Кара-Булак сучасної Баткенської області. Вона належить до IV-V століття нашої ери.

Шведські археологи знайшли у Греції залишки стародавнього міста віком 2500 років. Дослідники з Університету Гетеборга та Університету Борнмута вивчали руїни в селі Влохос за 300 км на північ від Афін. Досі вважали, що на цьому місці було невелике поселення. Проте шведські вчені виявили на вершині та схилах пагорба залишки вежі, фортечних мурів і брами. Ці ознаки стародавнього міста добре видно з повітря.

Зараз ви читаєте новину «Киргизькі археологи просять повернути їм поховану мумію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі