вівторок, 17 квітня 2018 14:26

Керівництво СРСР було проти будівництва палацу "Україна"

Керівництво СРСР було проти будівництва палацу "Україна"
Палац "Україна". 1970 рік. фото: http://www.myslenedrevo.com.ua

17 квітня 1970 року в Києві відкрили один із найбільших в Україні палац культури "Україна". Запроектований у першу чергу як місце проведення з'їздів Комуністичної партії України, і в другу чергу - як концертна зала. Урочисто відкритий до 100-річчя від дня народження Володимира Леніна.

Палац споруджений за проектом архітекторів Євгенії Маринченко та Петра Жилицького у 1965 —1970 роках на місці колишнього ринку на Великій Васильківській вулиці. 1965 року будівельники з'явилися в кварталі між вулицями Щорса і Тельмана. Володимирський ринок було перенесено на вулицю Горького. В газетах писали, що "на місці колишнього Володимирського базару розпочато будівництво кіноконцертного залу, призначеного для демонстрації кінофільмів і проведення концертів".

Керівництво СРСР не дозволяло будувати Палац культури, оснащений за останнім словом техніки у Києві. Але тодішній лідер УРСР Петро Шелест скористався тим, що Кремль не заперечував проти будівництва в Києві великого кінотеатру. Під цим приводом було розпочато спорудження палацу "Україна".

"За документами, які йшли в Москву - будували кінотеатр, а за проектом - республіканський палац для проведення партійних з'їздів. Тому архітектори передбачили величезну сцену, здатну "прийняти" президію у складі 143 чоловік. У залі для глядачів можуть розміститися 3 780 глядачів", - згадував Шелест чверть століття по тому.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Карловому університеті професори жили разом із студентами

Споруду виконали у формі трапеції, складається вона з більш ніж 300 різних за площею та чисельністю міст приміщень. Висота - 28 м, загальний об'єм - 152 тис. куб. м. Зал розраховано на 3780 глядачів, на сцені може розміститися близько 1500 чоловік. Для оздоблення фасадів та інтер'єрів використано найкращі природні та штучні матеріали - білий та рожевий мармур, граніт, вапняк, дерево різних порід.

У 1970-80 роках у палаці "Україна" відбувалися з'їзди КПУ та інші партійно-державні урочистості. У 1983 році тут проходив IX міжнародний з'їзд славістів. Тут же відбулась інавгурація Президента Леоніда Кучми. У палаці в останні роки проходять Всесвітні форуми українців. 1998 року споруду було суттєво реконструйовано. Після чого Національний палац "Україна" прикрасили інші приміщення: великий банкетний зал площею 110 кв. м , прес-центр, оснащений найсучаснішим технічним обладнанням, зал для переговорів. У квітні 1998 року Палацу надали статусу "Національний". В Палаці "Україна" був гейзер з цілющою водою, каже директор комплексу.

"Тут комуністи колись давно, років 40 тому, зробили артезіанську свердловину дуже глибоку. І ця свердловина була років 10 тому розконсервована і тут розливали питну воду "Предслава", - говорить директор Роман Недзельський.

Зараз головний зал палацу - це найбільша концертно-театральна зала країни. Вона вміщує до 4 тис. глядачів, посадочні місця є також на балконі і в партері. Залу виконано у вигляді трапеції, що забезпечує гарну видимість сцени з будь-якого місця. Від часу відкриття палацу на його сцені виступало багато видатних українських та всесвітньо відомих виконавців.

3 квітня 1967 року англійський гурт The Rolling Stones вперше виступив "за залізною завісою" - у комуністичній Польщі - у Залі конгресу. Там відбувалися усі партійні з'їзди.

Зараз ви читаєте новину «Керівництво СРСР було проти будівництва палацу "Україна"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі