понеділок, 02 грудня 2019 11:24

Канада і Польща зробили заяви по Україні

Канада і Польща зробили заяви по Україні
24 серпня 1991 р. Верховна Рада прийняла Акт проголошення незалежності України Фото: istpravda.com.ua

Канада та Польща визнали незалежність України 2 грудня 1991-го. Стали першими країнами, які зробили це не вагаючись. Залишаються друзями та міцними партнерами у міжнародному співтоваристві.

За день до офіційного визнання відбувся Всеукраїнський референдум. На нього було винесено лише 1 питання: "Чи підтверджуєте Ви Акт проголошення незалежності України?". Того дня понад 90% українців у всіх 27 регіонах, у Криму та Севастополі, обрали відповідь "Так". Тоді ж відбувалися і вибори першого президента України, яким став Леонід Кравчук.

Згодом 3 та 4 грудня Україну визнали Угорщина, Литва та Латвія, а 5 грудня Росія. Протягом року Україну визнали всі держави "Великої сімки", а до 1993-го близько 130 держав. Україна стала повноправним учасником багатьох міжнародних організацій.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна і ще 14 держав не визнають президентські вибори в Абхазії

Розпочався тернистий шлях розвитку та побудови незалежної, суверенної держави. Перед нею стояли великі національні та політичні виклики, які Україна гідно долає по-сьогодення.

Акт проголошення незалежності України підтримали в усіх адміністративних регіонах України. У цей період їх було 27 - 24 області, 1 автономна республіка та 2 міста зі спеціальним статусом. Для проведення референдуму на території України створили 34 093 дільниць для голосування.

Зараз ви читаєте новину «Канада і Польща зробили заяви по Україні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі