вівторок, 10 грудня 2019 10:55

Історику дали 10 років за заборонену літературу

Історику дали 10 років за заборонену літературу
Історика та його матір засудили до 10 років ув'язнення Фото: galinfo.com.ua

Карні органи арештували історика та бібліографа Ярослава Дашкевича 10 грудня 1949-го у Львові. За рішенням Особливої наради при МДБ у Москві відправлений на 10 років до виправно-трудових таборів.

До січня 1950-го з Львівської наукової бібліотеки "за антирадянську діяльність та зв'язки з націоналістами" звільнили близько 20 спеціалістів. Цінні особові фонди українських літераторів і вчених забрали до Києва. Приводом до початку кампанії стало вбивство прорадянського письменника Ярослава Галана.

За Дашкевича взялися як за сина відомої націоналістки Олени Степанів, яку також заарештували. Але формальним приводом стало зберігання й розповсюдження "контрреволюційної літератури".

"Безпосередньою причиною було те, що я передавав до Ленінграда до колекції шевченкіани різні матеріали. Скажімо, якщо це були вирізки з газет, то з одного боку була інформація про Тараса Шевченка, а з іншого могло бути щось таке, що не подобалося владі. Потім до того додалася допомога підпіллю, збереження антирадянської літератури. Але зрозуміло, що відповідну роль відіграло те, з якої я був сім'ї", - розповідав Дашкевич Львівській газеті.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українка Олена Степанів стала першою в світі жінкою, офіційно прийнятою на військову службу

Ув'язнення відбував до 1956-го. Перебував у тюрмі МГБ у Львові, в тюрмі МВС в Золочеві, в пересильних в'язницях у Львові, Києві, Харкові, Петропавловську, пересильному таборі в Карабасі. Також у виправно-трудових таборах - в спеціальному Піщаному таборі в Спаську, в Карагандинському таборі.

Пізніше перебував під пильним наглядом КДБ.

70 років тому у своєму робочому кабінеті у Львові знайшли вбитим радянського письменника Ярослава Галана. Він був комуністом. У своїх творах критикував українських націоналістів і греко-католицьку церкву. За офіційною версією, Галана вбили члени ОУН. Він отримав 11 ударів сокирою по голові. Більшість із них нанесли вже після смерті. Громадськості оголосили, що приводом для вбивства стали антиклерикальні памфлети письменника.

Командувач УПА Василь Кук і сучасні дослідники припускають, що замах організували співробітники МДБ із метою дискредитації націоналістичного підпілля.

Зараз ви читаєте новину «Історику дали 10 років за заборонену літературу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі