вівторок, 26 січня 2021 01:13

Історики розвінчали міфи про російську Одесу

Історики розвінчали міфи про російську Одесу
Своїм рескриптом імператриця Катерина II наказала лише розбудовувати давно існуюче місто Ілюстрація: uinp.gov.ua

В Українському інституті національної пам'яті представили 3-й ролик проєкту "Український Південь". В ньому розповідають про ранню історію Одеси.

"Попри те, що пів Одеси знає місцеві визначні місця, що мають вік значно старший за "катерининську" версію заснування міста — багато є таких, хто досі сумнівається. Мовляв, прийшла російська імператриця Катерина II до місця, де чисте поле з'єднується з Чорним морем, тупнула чобітком і наказала "бути тут місту!" і росіяни побудували Одесу.

Втім, як же ж бути з Хаджибейським замком, що штурмували українські козаки? Як бути з козацькими хуторами та селами, що складали тоді передмістя Хаджибея? Як з рештою бути з існуючим портом, про що писала у своєму рескрипті вже згадана Катерина II?", - зазначив у вступі до ролику начальник Південного міжрегіонального відділу УІНП Сергій Гуцалюк.

Консультантами виступили доцент кафедри Історії України Одеського національного університету імені Іллі Мечникова Володимир Полторак, начальник південного міжрегіонального відділу УІНП Сергій Гуцалюк, професор кафедри Історії України ОНУ ім. Іллі Мечникова Тарас Гончарук.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Розповіли про мазепинців на півдні України

Український інститут національної пам'яті представив краєзнавчий проєкт під назвою "Український Південь". Він ставить на меті руйнування російських імперських міфів про історію Північного Причорномор'я. Усього планують оприлюднити 5 відеолекцій. У 1-й розповіли про історію Акермана - нині Білгород-Дністровський. У 2-й про історію переселення мазепинських козаків на Одещину.

Зараз ви читаєте новину «Історики розвінчали міфи про російську Одесу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі