четвер, 31 жовтня 2019 16:57

Інститут нацпамяті почав подавати історію по-новому

Інститут нацпамяті почав подавати історію по-новому
Передбачається, що проект стане додатковим джерелом історичної інформації для широкого загалу Фото: uinp.gov.ua

Український інститут національної пам'яті запускає проект "ІстФакт". Має на меті легку та доступну подачу важливих події історії часів Української революції 1917-1921-х. Проект представлено у форматі коротких відео із запитаннями та відповідями.

Перший ролик присвячено Листопадовому чину. Подія відбулась у Львові 1 листопада 1918-го та вважається переломним днем в історії Галичини і всієї України, розповідає "УІНП".

Історик Володимир В'ятрович розповість, чому у військового перевороту Дмитра Вітовського така дивна назва, як за одну ніч можна було взяти під свій контроль ціле місто, чому Львів треба було захоплювати, і чи була в України війна з Польщею. Також у відео присутні й маловідомі факти.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Український народ ніколи не змириться з польським поневоленням"

У наступних випусках мова йтиме про тризуб як державний герб УНР, історію створення "Щедрика", бій за Вознесенськ, кримську операцію Петра Болбочана та про хорунжого Армії УНР і першого патріарха Київського і всієї України Мстислава.

В Україні хочуть привернути увагу до забутих замків - культурної спадщини, яка потребує збереження.

Місію "Одинак шукає музу" ініціював благодійний фонд "12 вартових". Планують зібрати кошти на відбудову 12 унікальних замків. Серед них: Острозький, Свіржський, Поморянський, Коропецький, Микулинецький, Шарівський замки.

Зараз ви читаєте новину «Інститут нацпамяті почав подавати історію по-новому». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі