середа, 09 травня 2018 08:21

Індіанці продали уряду землі за безцінь

Індіанці продали уряду землі за безцінь
Оцеола, вождь індіанського племені семінолів. Фото: Smithsonian American Art Museum

9 травня 1832 року 15 вождів індіанців племен семінолів продали уряду США свої землі в штаті Флорида і перейшли на територію за річку Міссісіпі.

Починаючи з 1810 року американці окупували й анексували частину Західної Флориди. В 1817 році за наказом Ендрю Джексона до Флориди вторглися американські війська. Той інцидент став відомим під назвою Першої Семінольської війни.

В 1821 році територію Флориди було приєднано до Сполучених Штатів. Відтоді семіноли знову стали проблемою для американського уряду. Навесні 1832 року семінольських вождів викликали на нараду до міста Пейн-Ландінг, що на річці Оклаваха. Там було підписано договір, що вимагав від семінолів переїзду на захід, якщо тамтешні землі виявляться придатними для них. Сума продажі була незначною.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Соняшник, Синій Кінь та Білий Бик - американські індіанці кінця ХІХ - початку ХХ століття в фотографіях

До місця імовірного проживання була відряджена делегація у складі семи вождів, які мали прийняти рішення до жовтня 1832 року. Після огляду земель вожді підписали документ, що підтверджував придатність нових земель для проживання семінолів. Однак, після повернення до Флориди більшість вождів відмовились від своїх підписів, стверджуючи, що їх змусили підписати той документ. І вони не мають права вирішувати за всі племена та групи, що проживали на той момент у резервації. Той факт підтвердили навіть деякі американські офіцери: "вождів лестощами та залякуванням примушували до підписання". Це стало початком так званої Другої Семінольської війни між урядом США і індіанцями.

Після війни мир у Флориді настав лише на якийсь час. Індіанці, в основному, залишались у резервації, утім траплялись окремі сутички. Місцева влада продовжувала наполягати на повному виселенні індіанців з території півострова. Індіанці намагались обмежити до мінімуму свої контакти з білими. З часом почались більш серйозні інциденти. Уряд знову прийняв рішення щодо остаточного виселення індіанців та чинив дедалі більший тиск на семінолів. Вони завдали удару у відповідь розпочавши нову війну 1855–1858 років.

18 жовтня 1867 року на Алясці спущено російський прапор і піднято американський. США формально вступили у права володіння над величезною північноамериканською територією, проданою Росією за 7,2 мільйона доларів. Свято, засноване в честь цієї події, отримало назву День Аляски в Америці (Alaska Day in United States).

Зараз ви читаєте новину «Індіанці продали уряду землі за безцінь». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі