середа, 24 травня 2017 04:20

Індіанці продали острів Манхеттен за намисто та ром

Індіанці продали острів Манхеттен за намисто та ром
Острів Манхеттен. Фото Вікіпедія

24 травня 1626 року голландець Петер Мінуїт придбав у індіанців племені манахаттоу острів на березі річки Гудзон в Америці. Віддав взамін намисто, пляшку рому, декілька ковдр і ножів. Ці речі коштували 60 гульденів - близько $1000 у теперішніх цінах. Нинішня оцінка земель острова Манхеттен складає орієнтовно $49 млрд. Розміри острова Манхеттен: 21 км в довжину та 3,7 км в ширину в найширшій його частині; площа: 58,8 км2.

Сама назва Манхеттен походить від слова Манна-гата (Manna-hata — "горбистий острів" мовою ленапів, яку ще називають мовою унамі — одна з двох делаварських мов), яке 1609 року першим записав у вахтовому журналі моряк Роберт Жуе.

1624 року родинами переселенців з Амстердама була заснована голландська провінція Нові Нідерланди. 1625 року другий директор Нових Нідерландів, Віллем Верхюлст заснував на острові Мангеттен місто Новий Амстердам, яке спочатку займало невелику південну частину острова.
Острів називали Новими Нідерландами або Манхеттеном, його центром став форт Новий Амстердам. Тут проживало близько півтисячі осіб, які спілкувалися 18 мовами. За 42 роки територію захопили англійці. Форт перейменували на Нью-Йорк – на честь герцога Йоркського.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 10 маловідомих фактів про Статую Свободи

За даними Інституту соціальної історії в Амстердамі думка, що ця угода була вигідна лише голландцям, є помилковою. По-перше, острів був насправді придбаний у племені Делаварів, які опинились на Манхеттені під час кочівлі. По-друге, у індіанців XVII століття не існувало поняття власності на землю в європейському розумінні, тому обидві сторони угоди могли інтерпретувати її по-різному.

Зараз Манхеттен – центральний район міста Нью-Йорк. Спеціалісти з нерухомості оцінюють його землі у $49 млрд. На згадку про перших колонізаторів офіційним прапором району є синьо-біло-помаранчеве полотно – таким тоді був прапор Нідерландів.

Зараз ви читаєте новину «Індіанці продали острів Манхеттен за намисто та ром». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі