середа, 15 вересня 2021 17:15

Ім'я українського художника повернули його картинам

Ім'я українського художника повернули його картинам
Найвідомішою картиною Федора Кричевського вважають "Наречену" 1910-го Фото: wikiart.org

У Національному художньому музеї знайшли дві невідомі роботи українського художника Федора Кричевського. Майже 80 років зберігалися з підписом "невідомий автор".

Твори, втрачені ще під час Другої світової війни, розшукує директорка музею Юлія Литвинец. Вона розповіла в інтерв'ю "Радіо Культура", що хоча колекція музею заінвентаризована й опрацьована, трапляються випадки, коли через багато років, проводячи дослідження того чи іншого художника, знаходяться його твори. Передає "Суспільне".

"Дослідження буквально сталося днями. Я уважно передивляюся нашу колекцію: звіряю інвентарні номери, як надходили твори до війни, який був рух експонатів. І таким чином виявилося, що в нашій колекції довгий час зберігався твір, який надійшов до музею після Другої світової війни, і він надійшов з Дирекції художніх виставок як твір невідомого", - сказала Литвинець.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Художник Федір Кричевський помер від голоду

Дослідження показало, що це твір Федора Кричевського "Дівчина з гусями". Директорка музею додала, що коли стали аналізувати картину, порівнювати з іншими, виявилося, що в музеї є ще один твір Кричевського – начерк, який також вважався невідомим, і він також надійшов після війни.

У ті часи багато творів приховували й могли приписати невідомому автору для того, щоб їх уберегти.

8 грудня 1917 року в Києві офіційно запрацювала перша в історії України вища школа художньої освіти - Українська академія мистецтв. Тоді Центральна Рада ухвалила закон, що регламентував діяльність академії. Її ректором став художник та педагог Федір Кричевський.

Проте урочисте відкриття закладу відбулося дещо раніше, 5 грудня. На захід запросили 500 гостей, які після традиційних промов мали можливість ознайомитися з виставкою робіт професорів академії.

Зараз ви читаєте новину «Ім'я українського художника повернули його картинам». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі