середа, 16 вересня 2020 10:00

Імена загиблих українців зібрали у одному виданні

Імена загиблих українців зібрали у одному виданні
У 1992 році вийшов наказа започаткувати "Книгу пам'яті України". Фото: Національний музей історії України у Другій світовій війні

15 вересня 1992 року Кабінет міністрів України ухвалив постанову "Про заходи щодо видання "Книги пам'яті України".

"Установити, що до Книги пам'яті України входять: зведена Книга пам'яті України з узагальнюючими відомостями про внесок українського народу в перемогу над фашизмом у Другій світовій війні, про подвиг громадян України у боротьбі за свободу і незалежність своєї Вітчизни; поіменна Книга пам'яті по Республіці Крим; обласні поіменні Книги пам'яті; Київська і Севастопольська міські поіменні Книги пам'яті; поіменна зведена Книга пам'яті громадян України, які загинули у воєнних конфліктах за кордоном, в яких брав участь колишній СРСР", - йшлося в постанові.

Окремі томи книги вийшли в кожній області. Усього видали 257 томів у 261 книзі.

Центральний офіс пошуково-видавничого агентства "Книга пам'яті України" розташований у Києві. У кожній області створили регіональні представництва.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Виявили масові поховання солдатів, які потрапили в оточення

2000-го вийшов завершальний том серії.

3 серпня 2006 року Кабмін розпорядився продовжити роботу над книгою. У нових виданнях планували помістити персональні дані про громадян України, які воювали на фронтах і проходили військову службу протягом 1939-1945 років, брали участь у національно-визвольній боротьбі народу протягом 1939-1956 років, відбудовували міста і села.

Пошуковці виявили залишки 10 бійців Червоної армії, які загинули в липні-серпні 1941 року в Житомирській області. При них знайшли 7 смертних медальйонів, які допоможуть ідентифікувати воїнів.

Зараз ви читаєте новину «Імена загиблих українців зібрали у одному виданні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі