пʼятниця, 14 серпня 2020 01:13

Хіп-хоп та анімація - створили ролик, який розвінчує міфи про Одесу

Хіп-хоп та анімація - створили ролик, який розвінчує міфи про Одесу
Створили відео про Одесу. Фото: istpravda.com.ua

Український інститут національної пам'яті започаткував проєкт "Південь без міфів"

Кампанія повинна вивести історію Північного Причорномор'я за межі російського імперського дискурсу. Історія цього краю охоплює також історію Кримського ханства і Речі Посполитої, козацьке освоєння степу, повідомляє "Історична правда".

За часів правління Катерини II впроваджували уявлення про те, що цивілізацію на простори Північного Причорномор'я принесла Росія, яка відвоювала ці землі в Османської імперії.

Перше відео розповідає про історію Одеси. Місто було відоме ще з XV століття як Кочубіїв, пізніше Хаджибей і лише наприкінці XVIII століття указом Катерини II перейменоване в Одесу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "За дерзкие поступки и непослушание" - як імператриця пояснила ліквідацію Січі

"Ідея з хіп-хопом та анімацією полягає у тому, щоб у зрозумілий для молодої аудиторії спосіб донести невідомі та малодосліджені факти з історії степової України. Тому козаки у нас сканують QR-коди, щоб дізнатися інформацію про територію, куди вони в'їжджають, купці замовляють послуги охорони, переправи через річку та ночівлі онлайн, а полковники у паланці рекламують себе з білбордів. Попри легкий стиль, відео базується на фактах та конкретних історичних дослідженнях", – розповів ініціатор проєкту, заступник голови УІНП Володимир Тиліщак.

Розповіли про давній козацький цвинтар, що знаходиться коло Хаджибейської дороги Одеси, на схилі Шкодовой гори. Найдавніша зі збережених могил датована 1791-м - з'явилася за 3 роки до офіційної дати заснування сучасної Одеси.

Зараз ви читаєте новину «Хіп-хоп та анімація - створили ролик, який розвінчує міфи про Одесу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі