середа, 22 січня 2020 12:27

"Харків і Донецьк споконвіку українські" - яким був перший "Живий ланцюг"
15

«Живий ланцюг» у столиці України, який тягнеться до Львова, а далі – до Івано-Франківська. Київ
Фото: radiosvoboda.org
Першу акцію "Живий ланцюг" провели в 1990-му
«Живий ланцюг» у центрі Києва біля будівлі Національного академічного театру опери та балету України імені Тараса Шевченка
Першу акцію "Живий ланцюг" провели в 1990-му
Представники донецької і харківської делегацій у «Живому ланцюзі» в Києві. На транспаранті напис: «Харків й Донецьк споконвіку українські»

Вперше акція "Українська хвиля" або "Живий ланцюг"відбулась 21 січня 1990 року. Приурочена була 71-річчю проголошення Акту злуки УНР і ЗУНР

Люди взялися за руки, щоб продемонструвати єдність України на шляху до незалежності. Акція стала однією із наймасштабніших такого роду у світовій історії, передає Радіо Свобода.

Акцію "Українська хвиля" організував Народний Рух України, який очолював Іван Драч, а головою його Секретаріату був колишній політв'язень Михайло Горинь. Ідею подав дисидент Валентин Мороз, а назву запропонував Олесь Гончар.

Ланцюг починався в Івано-Франківську, від Центрального народного дому - колишньої резиденції парламенту ЗУНР і місця ухвалення Акту злуки, йшов через Стрий, Львів, Тернопіль, Рівне, Житомир до Києва. "Українська хвиля" простягалася на близько 700 км.

У "ланцюзі" взяли участь, за офіційними даними радянського режиму, близько 450 тис. осіб. За неофіційними оцінками – від 1 до 5 млн.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Києві утворили живий ланцюг єдності

Щільність "ланцюга" була неоднорідною – від кількох рядів у центрі Львова до інтервалу в десятки метрів у деяких районах Київщини та Житомирщини. Передбачаючи таку ситуацію, штаб акції скеровував у такі місця автобуси з активістами зі Львова й Івано-Франківщини. Фінансування акції не склало для її організаторів надзвичайних проблем завдяки ентузіазму активістів - пальне для автотранспорту учасники акції забезпечували власним коштом.

Після проведення "Живого ланцюга" в Києві, Житомирі, Львові та Івано-Франківську відбулися мітинги-молебні. Відтоді нова традиція продовжилась.

Сьогодні в Україні відзначають День соборності. 22 січня 1919-го діячі Української Народної Республіки і Західноукраїнської Народної Республіки на Софійській площі Києва проголосили Акт злуки. Він знаменував політичне об'єднання українських земель.

Зараз ви читаєте новину «"Харків і Донецьк споконвіку українські" - яким був перший "Живий ланцюг"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі