понеділок, 26 вересня 2022 06:05

Грецький паром затонув біля маяка

Грецький паром затонув біля маяка
Судно Express Samina пішло на дно вже через 45 хв після катастрофи. Фото: http://www.shipspotting.com

Грецький паром "Express Samina" 26 вересня 2000-го стикнувся зі скелями неподалік острова Парос.

Увечері паром відправився із Піренейського порту в Афінах. На борту 472 пасажири, решта 61 - екіпаж. Біля порту Пароса судно йшло на автопілоті. Капітан судна Василис Яннакіс і чотири його помічники дивилися футбол по телевізору і не зважили на зміну погоди. Вітер підняв сильні хвилі і збив паром "Express Samina" з курсу. Поплив на велику групу скель за 3 км від острова Парос.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Італійський крейсер затонув за 3 хв

Скелі мали сигнальний маяк на вершині, світло якого видно з відстані 11 км. Удар був настільки потужним, що утворилася пробоїна від носа до середини судна. На борту відключилася електрика і почалася пожежа. Екіпаж не прийшов на допомогу пасажирам і навіть не дав ніяких інструкцій по гучномовцю. Пасажири в розпачі самі шукали рятувальні жилети, спускалишлюпки за борт.

Судно пішло на дно вже через 45 хв після катастрофи. На пошук і порятунок постраждалих були направлені всі, хто знаходився поблизу. Головною причиною трагедії грецька влада називають неуважність екіпажу під час руху. Урядова комісія визначила, що паром взагалі б не затонув, якби команда опустила дві водонепроникні перегородки і заблокувала потік води.

Капітана і його помічників визнали винними у ненавмисному вбивстві і засудили до 19 років позбавлення волі. Після катастрофи влада Греції ввели більш жорсткі правила безпеки судноплавства.

Біля берегів Ньюфаундленду американсько-французька експедиція 2 вересня 1985-го знайшли залишки лайнера "Титанік". Затонув 14 квітня 1912-го по дорозі до Нью-Йорка. "Титанік" покоївся на глибині 3750 м.

З глибини 3750 м за останні 25 років було піднято дуже багато артефактів, що обчислюються декількома тисячами.

Зараз ви читаєте новину «Грецький паром затонув біля маяка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі