пʼятниця, 22 березня 2013 14:43

Грецькі археологи знайшли загадкове поховання

Автор: Фото: grekomania.ru
  Символ "Сонце Вергін", або "Зірка Вергін", а, вірніше, "Зірка Македонії" являє собою тетрактис Піфагора, на якому піфагорійці давали свою клятву
Символ "Сонце Вергін", або "Зірка Вергін", а, вірніше, "Зірка Македонії" являє собою тетрактис Піфагора, на якому піфагорійці давали свою клятву

Нещодавно, в ході проведених археологічних розкопок в царських гробницях у Вергіні (стародавній Егініі), грецькі археологи опинилися віч-на-віч перед загадковим похованням, яке, на їхню думку, відноситься до періоду розпаду Македонського царства.

Знайдете поховання складалося з останків 12 дорослих, дітей та немовлят, а також 15 коней і собак, з посудинами і керамікою, що датується 2 століттям до н.е., які були розміщені в порожній царській гробниці 5 століття до н.е.

Гробниця була розграбована в 3 столітті до н.е. галатами: гробниці з колонами нерідко піддавалися пограбуванню.

Археологи задаються питанням, що ж все-таки приховують в собі знахідки конкретного поховання - однієї з трьох нових похоронних пам'яток, винесених на світ за останній час у процесі проведених відновлювальних робіт в курганних похованнях - в царських гробницях династії Теменідів.

За словами керівника археологічних розкопок, археолога Ангелікі Коттаріді, під час робіт була знайдена велика кам'яна гробниця у вигляді ковчега, що збереглася до нашого часу майже в повну висоту: є всі підстави вважати про те, що мова йде про виявлення ще однієї, тринадцятої за рахунком, македонської гробниці некрополя Егіни.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Бронзові монети епохи Птоломеїв відкопали у Єгипті

Крім того, були знайдені ще два інших монументальних поховання невідомого досі архітектурного типу. Південне поховання, розкопки якого ще не закінчені, дуже зруйноване, в той час як північне дійшло до нас у кращому стані, будучи попередником так званих "македонських гробниць": це оригінальна будівля, як очікується, відкриє нову сторінку у вивченні македонської архітектури і в походження "македонських гробниць".

Археологи переконують, що всі три гробниці жорстоко розграбовані. Якщо вірити свідченням Діодора, то це, як видно, пов'язано з пограбуванням царського некрополя Егіни в 276 до н.е. галатами - найманими воїнами Пірра, царя Епіру і Македонії.

На даний момент в гробниці (у вигляді ковчега) знайдено золоті диски з характерним зображенням Зірки Вергіни і золотий чоловічий вінок з дубового листя. У гробниці з колонами - лускатий бронзовий нагрудний панцир, частина позолоченого щита з золотим барельєфом, що зображує воїнів, а також галькова підлога одного з надземних будинків - завдовжки близько 15 метрів; фрагменти алебастрових посудин для пахощів і одна монета епохи Пердікка II (454-413 до н.е.).

Знайдені артефакти співвідносяться з епохою правління таких македонських царів, як Амінта I (530-498 до н.е.) і Олександр I (498-454 до н.е.) - аж до Філіпа II (359-336 до н.е. ).

Точна дата гробниць буде визначена після завершенням розкопок, але вже зроблено висновок про те, що мова йде не про поетапне поховання, а про одну конкретну трагічну подію, пов'язану з падінням Егіни після поразки Персея в битві з римлянами, яка відбулася в Підні, в 168 р. до н.е., а також з розпадом Македонського царства.

Зараз ви читаєте новину «Грецькі археологи знайшли загадкове поховання». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі