понеділок, 02 грудня 2013 15:11

"Готи дійшли до сучасного Харкова" - історик
8

Автор: Фото: Ольга Камєнєва
  Борис Магомедов, 64 роки, доктор історичних наук, провідний науковий співробітник Інституту Археології Академії Наук України. Черняхівською культурою займається зі студентських років. Керував археологічними роботами в багатьох областях України, працював в експедиції на Чукотському півострові. Спеціаліст пізньоримської доби та періоду Великого переселення народів. Член-кореспондент Німецького археологічного інституту
Борис Магомедов, 64 роки, доктор історичних наук, провідний науковий співробітник Інституту Археології Академії Наук України. Черняхівською культурою займається зі студентських років. Керував археологічними роботами в багатьох областях України, працював в експедиції на Чукотському півострові. Спеціаліст пізньоримської доби та періоду Великого переселення народів. Член-кореспондент Німецького археологічного інституту
На початку ІІІ століття нашої ери на територію сучасної Західної України прийшли готи. Цей германський народ і був насправді носієм черняхівської культури, розповідає історик Борис Магомедов.

У радянські часи, особливо після війни, згадка про черняхівську культуру була небажаною. Про прихід готів в Україну говорити не дозволялося.

Говорити можна було, але в руслі офіційного трактування – як про слов'янську культуру римської доби. Виводилася офіційна лінія – зарубинецька слов'янська культура, черняхівська, Київська Русь. Насправді черняхівська культура – це культура германського народу готів. Вони прийшли із Скандинавії в польське Помор'я, а звідти розпочали рух в Україну. Відразу потіснили слов'ян. На той час готські воїни були краще озброєні. У них були професійні військові загони на відміну від народного ополчення у слов'ян. Інші напрями готів не приваблювали – на півночі були неосяжні ліси, а на заході – Карпати, за якими простягалися володіння не менш войовничих вандалів.

Перші готи з'явилися в Західній Україні на початку ІІІ століття нашої ери. У 375 році вони були змушені панічно тікати під ударами гунів. Загалом були близько 150 років. Я хотів би застерегти від примітивного судження, що готи – це німці. Насправді це германський народ, дуже близький до шведів.

Черняхівська культура – це культура германського народу готів

Що їх манило на схід?

Два фактори – родюча земля й близькість до Римської імперії. Готи відразу розпочали війну з Римом, яка тривала довгих 30 років. Окрім прямого грабунку багатих римських міст, вони захоплювали в полон ремісників, гончарів, ковалів із Греції та Малої Азії. Саме цим пояснюється розквіт черняхівської культури. Готи мали гончарний круг, якого не знали слов'яни, плуг із залізним наральником та жорна замість зернотерки. Жили у великих глиняних хатах. Під одним дахом перебували люди й стояла худоба. Слов'яни мешкали лише в землянках. Прибульці були вмілими хліборобами й на гарній землі з високими врожаями народжуваність різко пішла вгору. Готи потребували "розширення життєвого простору." Розпочинався "дранг нах Остен" – черговий ривок на схід. Після тривалої війни з Римом зрозуміли, що більший зиск можна мати від прямої торгівлі з імперією.

Наскільки успішними були війни зі слов'янами?

На початку IV століття готи перевалили за Дніпро, а ще через 25 років дійшли до сучасного Харкова. Слов'ян загнали аж за Сейм та Сіверський Донець. Але з приходом гунів слов'яни посилили опір. Спочатку у війні з ними готи зазнали поразки. Потім підступом захопили ватажка племені антів Божа й убили його разом із 70 знатними вельможами. Причому, останніх розп'яли на хрестах. Після цього довести справу до загальної перемоги вже не складало труднощів.

Однак гунам не потрібні були війни між васалами. Через рік після поразки антів вони провели каральну акцію проти готського короля Вінітарія, замінивши його на більш слухняного Гунімунда. Зрештою у 20-х роках V сторіччя готи разом із гунами пішли воювати Західну Європу. Кілька поколінь незалежності додали слов'янам такої наснаги, що в VI сторіччі вони заселили Балкани, майже всю Центральну Європу й лісову частину Східної.

Готи залишили слов'янам військові й господарські терміни й назви – щит, меч, полк, плуг, котел. Навіть українське слово "скло" походить від готського "стікле" – кубок.

Багато говорять про столицю готів на Дніпрі, але місце її розташування досі не виявлено

Чи мали готи великі міста?

Багато говорять про їхню столицю на Дніпрі – Данпарштадт, але місце його розташування досі не виявлено. Знайдено кілька готських фортець – на скелястому мисі Городок, що на Південному Бузі біля села Покровське Миколаївської області та на пониззі річки Інгулець. Обидві були невеликими – 600 на 150 метрів на Бузі та 200 на 200 біля Інгульця. Остання, до речі, була зруйнована після Другої світової війни. На її місці тепер кам'яний кар'єр. Мури міст були кам'яними, хоча інколи трапляються фрагменти дерев'яного частоколу. Готи ще не мали спадкових правителів, тому владу захоплював найсильніший чи найспритніший із еліти. Найбільшого розквіту досягли за свого вождя Германаріха. Це було перед самим приходом гунів.

Що можна сказати про хрещення готів?

За часів імператора Костянтина І багато молодих знатних готів перебувало в імперії в заручниках. Для тих часів це доволі поширена практика. При дворі імператора вони отримали гарну освіту, жили в достатку. Деякі охрестилися. Серед них був молодий гот на ймення Вульфіла. У 341 році він прийняв сан єпископа готів. Спочатку готи не були проти поширення нової релігії. Але потім верхівка зрозуміла, що це політичний акт. У такий спосіб серед них вербують прихильників Риму. Розпочалися гоніння. Вульфіла разом зі своїми прихильниками пішов на територію імперії й оселився біля міста Тирново в сучасній Болгарії. Готи мали свої святих – Саву, Микиту. Відомо про 308 готських мучеників за віру. До речі, Вульфіла прожив довго й вмер у глибокій старості. Коли в 375 році, рятуючись від гунів, західні готи попросилися до Римської імперії, римляни виставили умову – всі мають охреститися. Східні готи були підкорені гунами. У знаменитій битві народів на Каталаунських полях в 451 році вестготи були у війську римського полководця Аеція Флавія, а остготи під проводом Валамира – у війську Атілли. Причому, розлючені загибеллю свого короля Теодоріха вестготи мало не до ноги вирубали своїх східних братів. У рухові на захід вестготи дійшли до Іспанії, де заснували королівство. Згодом воно було знищене арабською експансією. Східні готи частково утекли в Крим. Решта – на захід до Італії. Там біля міста Равенни заснували своє королівство. Пізніше ці землі підкорили інші германці – лангобарди, від імені яких ця провінція стала зватися Ломбардією.

Антропологи знаходять в Україні мало черепів скандинавського типу – масивних і довгих. Чому?

Ядро готів справді становили переселенці зі Скандинавії. Але у своєму русі на Схід вони захоплювали й інші германські племена. А ті вже не мали таких антропометричних рис. Крім того поруч із готами жили підкорені й союзні народи – слов'яни, сармати, дакійці, греки. Роботу ускладнював звичай готів палити своїх померлих. Одна частина ховала мертвих у землю, інша – спалювала.

Якою була кількість готів у часи найбільшого розвитку?

Думаю, можна говорити про цифру 250-300 тисяч осіб.

Що сталося з остготами в Криму?

Готи в Криму мали своє князівство аж до турецького завоювання в 1475 році. Готська православна єпархія існувала тут аж до кінця ХVIII століття.

Німці в період окупації не проводили розкопок черняхівської культури?

Дійсно, служба міністра Розенберга шукала предмети германської старовини. Утім готи цікавили німецьких археологів лише побіжно. Основні розкопки проводилися на півдні України. Шукали аріїв бронзового віку. Нічого не знайшли. З українських музеїв забрали деякі предмети черняхівської культури. Не більше.

Зараз ви читаєте новину «"Готи дійшли до сучасного Харкова" - історик». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

10

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі