пʼятниця, 15 січня 2021 10:58

Горбачов закликав знищити ядерну зброю

Горбачов закликав знищити ядерну зброю
Горбачову вдалось створити собі імідж борця з ядерною зброєю. Фото: RIAN archive

15 січня 1986 року в радянських газетах опублікували заяву генерального секретаря ЦК КПРС Михайла Горбачова про програму поетапної ліквідації до 2000-го всіх видів ядерних озброєнь.

За 2 тижні до того він зустрівся з президентам США Рональдом Рейґаном в столиці Ісландії Рейк'явіку для обговорення скорочень ядерних озброєнь. Домовитись їм не вдалось, але авторитет Горбачова виріс.

"Сьогодні віч-на-віч з вами я хочу сказати, що радянські люди віддані миру як вищій цінності, рівної благу життя. Сьогодні волею історії на наші 2 країни покладена величезна відповідальність перед народами своїх країн, народами всіх держав за збереження самого життя на Землі. Давайте візьмемо на себе завдання покінчити із навислою над людством загрозою", - йшлося у статті.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Один із найвідоміших дисидентів не дожив менше року до розпаду СРСР

До вересня 1987 року СРСР і США домовились знищити ракети середньої дальності і крилаті ракети. У грудні Горбачов і Рейґан підписали договір про ліквідацію ракет середньої і меншої дальності під контролем інспекторів.

25 грудня 1991-го Михайло Горбачов заявив у телезверненні, що йде з поста президента СРСР. За 4 дні до цього 11 колишніх радянських республік створили СНД. Фактично Радянський Союз вже тоді припинив існування.

Зараз ви читаєте новину «Горбачов закликав знищити ядерну зброю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі