вівторок, 13 листопада 2012 14:47

Гончарну піч знайшли у найдавнішому античному поселенні українського Причорномор'я

Автор: Фото: greek.ru
  Грецьке зображення гончара за роботою
Грецьке зображення гончара за роботою

Унікальну знахідку - античну гончарну піч, якій приблизно 2,5 тис. років, знайшли археологи на території острова Березань в Миколаївській області.

Про це повідомляє УКРІНФОРМ із посиланням на заступника начальника Березанської античної археологічної експедиції Олександр Смірнова.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Виявили залишки 200-метрового римського мосту

"На острові Березань ми знайшли справжню античну піч, її розміри свідчать про те, що тут було налагоджено гончарне виробництво. Тутешні майстри добре вміли працювати з керамікою і мали для цього необхідне обладнання. А якщо згадати, що в минулому році тут були знайдені печі для виготовлення світильників, то можна з упевненістю сказати, що на цьому місці існував цілий "гончарний квартал", - зазначив Смирнов.

На його думку, ці знахідки свідчать, що греки, які жили на острові "Березань", уміли виробляти все необхідне їм для побуту і забезпечували себе, так би мовити, "власною продукцією".

Археологи допускають, що велика частина острова була затоплена, тому ведуть дослідження і на морському дні.

Березань - невеликий острів на Чорному морі при вході у Дніпровсько-Бузький лиман. Його довжина близько 800 м, ширина - 250 м, площа - 23,6 га. Сьогодні це частина Національного історико-археологічного заповідника "Ольвія". Тут знайдено найдавніше в Північному Причорномор'ї давньогрецьке поселення Борисфеніда.

Зараз ви читаєте новину «Гончарну піч знайшли у найдавнішому античному поселенні українського Причорномор'я». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі